Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal mantelzorgers halveert door vergrijzing

Het aantal mantelzorgers in Nederland halveert ruimschoots de komende twintig jaar als gevolg van de versnelde vergrijzing. Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een gezamenlijk onderzoek.

Veel mantelzorgers, vrijwilligers die zorgen voor een familielid, vriend of buur met een ziekte of beperking, worden nu al zwaar belast door hun zorgtaken. De onderzoekers verwachten dat die druk verder toeneemt.

Vergrijzende regio's

Volgens het planbureau staan er nu nog vijftien potentiële mantelzorgers klaar voor elke 85-plusser. Dat aantal loopt in 2040 terug naar zes. In 1975 waren er nog 30 potentiële mantelzorgers per één hoogbejaarde. "Vooral in sterk vergrijzende regio’s zoals Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen wordt de verhouding ongunstiger'', aldus de onderzoekers.

De meeste mantelzorgers in ons land zijn tussen de 50 en 75 jaar oud. Mensen die mantelzorg behoeven zijn veelal 85-plus. De onderzoeksresultaten maken deel uit van een meerjarig onderzoek. Het planbureau komt naar verwachting aan het eind van het jaar met aanbevelingen.

Viroen zorgt voor zijn moeder: hij vertelt premier Rutte wat hij nodig heeft als mantelzorger

Mantelzorger Viroen kan het bijna niet meer aan: een fulltime baan én 7 dagen per week zijn zieke moeder verzorgen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Eén op zeven mantelzorgers zwaar belast

Bron: RTL Nieuws / ANP