Nederland

NVWA: misstanden in pluimveesector, kippen niet voldoende verdoofd in slachthuis

28 maart 2018 21:53 Aangepast: 01 mei 2018 14:07
Beeld © ANP

De regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid worden nog onvoldoende nageleefd in de pluimveevleesketen. Zo hebben dieren vaak niet genoeg voer en worden ze niet voldoende verdoofd in het slachthuis.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De dieren hebben vaak ook niet genoeg drinkwater en zitstokken. Vleeskuikens krijgen daardoor bijvoorbeeld snel last van pijnlijke zweren aan hun poten. Daarnaast lopen dieren tijdens het vangen en transport ernstige kans op letsel.

Antibiotica

Verder constateert de NVWA dat er meerdere vormen van niet-toegestane antibiotica worden gebruikt. Aantallen zijn niet duidelijk, maar de autoriteit stelt dat 'pluimveehouders de regels voor het gebruiken van antibiotica over het algemeen voldoende naleven'.

In Nederland zijn ondernemers volgens de NVWA 'primair verantwoordelijk' voor de voedselveiligheid. Dat betekent dat een pluimveebedrijf zelf de voedselveiligheid op orde moet hebben. Dat gebeurt nu dus onvoldoende, en daarom zegt de NVWA nu dat er nieuwe aanpak moet komen om de veiligheid te waarborgen.

Integrale aanpak

De NVWA stelt zelf een integrale aanpak voor waarbij wordt samengewerkt tussen ketenpartijen, beleidsmakers en de NVWA zelf.  Zo'n integrale aanpak is volgens de waakhond nodig om de risico's in de pluimveevleesketen beter te beheersen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore