Nederland

Vijf jaar cel geëist tegen oud-CDA'er om gigantisch drugslab

28 maart 2018 19:20
Het drugslaboratorium in het boerenbedrijf in Leende. Beeld © ANP

Voor zijn rol bij het grootste drugslab ooit in Nederland is tegen de toenmalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. (52) uit Leende vijf jaar celstraf geëist.

Het industriële drugslab werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij in Leende en als verhuurder is hij als medepleger schuldig aan drugsproductie, aldus de aanklager bij de rechtbank in Den Bosch.

Gigantisch drugslab

Het drugslaboratorium in de loods op het erf kent tot dusver zijn weerga niet in Nederland. Experts omschrijven het als een lab van industriële omvang. In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden. "Een miljoenenbusiness in Leende", zei de officier van justitie over de becijferde dagomzet van 10 miljoen euro.

Signalen over drugsproductie op het erf waren er al maanden voor de ontdekking. Het energiebedrijf constateerde door een storing in oktober 2016 dat er veel stroom werd gebruikt en na de combinatie met andere meldingen en informatie kwam de politie op 23 februari 2017 controleren. Ze ontdekte onder andere een strikte beveiliging met camera’s en bewegingssensoren. De toegangsweg naar het lab was geblokkeerd.

Schaam me enorm

De toenmalige penningmeester van de lokale CDA-afdeling herhaalde in de rechtszaal dat hij niet wist wat er in de loods gebeurde. Hij had de loods verhuurd aan een jongeman die er auto’s wilde uitdeuken en spuiten. Hij kende alleen zijn voornaam en een huurcontract was er niet. Door een veeleisende baan en druk sociaal leven was hij maandenlang niet in de loods geweest. "Ik ben naïef geweest en schaam me enorm’’, aldus de verdachte.

De officier van justitie gelooft hem totaal niet. "Het moet een komen en gaan zijn geweest van laboranten en vervoerders. Je moet wel stekeblind zijn om het niet te zien.''

Ze gaat ervan uit dat Van der P. niet alleen kan hebben gehandeld maar andere betrokken zijn niet gevonden. De rechtbank doet op 11 april uitspraak.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore