Nederland

Ouders Ximena pleiten bij Kamerfracties voor verbod 'zelfmoordpoeder'

28 maart 2018 17:05 Aangepast: 01 mei 2018 13:40
Ximena Knol, die 22 februari overleed. Beeld © Eigen foto

Er moet een wettelijk verbod komen op het 'zelfmoordpoeder' dat de afgelopen tijd door toedoen van de Coöperatie Laatste Wil in de belangstelling is gekomen. Dat is vandaag in de Tweede Kamer bepleit door de ouders van Ximena Knol, het 19-jarige meisje dat vorige maand overleed door het innemen van een soortgelijk middel.

Dat Nederlandse leveranciers hebben toegezegd het niet langer te verhandelen aan particulieren, is volgens de ouders van Ximena niet genoeg. Vanuit het buitenland kan het nog eenvoudig worden besteld. RTL Nieuws nam de proef op de som en liet zich probleemloos een flinke dosis toesturen.

'Geen waardige dood'

In tegenstelling tot wat de Coöperatie Laatste Wil claimde, leidt gebruik van het middel volgens de ouders van Ximena niet tot een waardige dood. "Het is hobbyisme. Gepruts dat kan leiden tot een afschuwelijke en allesbehalve pijnloze doodsstrijd", zegt vader Randy Knol.

Laatste Wil is sinds september geregeld in het nieuws met zijn pleidooi voor het poeder, waarvan het de naam alleen bekend wilde maken aan zijn leden. Maandag beloofde de organisatie verder af te zien van het geven van gedetailleerde informatie over het middel. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld naar de coöperatie, die zich inspant voor het vergemakkelijken van een zelfgekozen levenseinde.

Strakkere regels

De ouders van Ximena spraken vandaag onder anderen met SGP-fractieleider Kees van der Staaij, die hun roep om een verbod steunt. "Als je kijkt naar de strenge regels die voor wapens gelden: hier is in feite hetzelfde aan de orde." Nu het poeder in het middelpunt van de belangstelling staat, is het volgens Van der Staaij niet langer te negeren en moet je 'veel strakkere regels hebben'.

Zijn CDA-collega Hanke Bruins Slot denkt dat een Nederlands verbod voor de verkoop aan particulieren volstaat. "Als dat er komt, mag je het Nederlanders ook niet meer toesturen en zal het aan de grens worden tegengehouden."

'Prutsen met poedertjes'

"We zijn niet tegen een waardig levenseinde", zeggen de ouders van Ximena. "Maar doe het op een gereguleerde manier en niet door gepruts met poedertjes."

Ouders Ximena: 'Dit was niet nodig geweest'

De ouders van Ximena Knol zijn meteen na haar overlijden op 22 februari in actie gekomen om te waarschuwen tegen het zelfmoordpoeder.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore