Ga naar de inhoud
Nederland

Vieze badeendjes uit het bad? 'Gezond kind is niet gevoelig voor deze bacteriën'

Archieffoto. Beeld © iStock

De ziekteverwekkende bacteriën legionella pneumophila en pseudomonas aeruginosa die onderzoekers in badeendjes en andere plastic badspulletjes hebben gevonden, zijn volgens Nederlandse wetenschappers alleen schadelijk voor mensen die een lage weerstand of slecht immuunsysteem hebben.

​Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers onderzochten plastic badeendjes en vonden daar in vier van de vijf gevallen 'potentieel ziekteverwekkende bacteriën', met name in het water dat uit de eendjes kan worden gespoten. Onder die bacteriën bevonden zich legionella pneumophila en pseudomonas aeruginosa. Die laatste is een bacterie die vaak de oorzaak is van infecties die in het ziekenhuis worden opgelopen. 

Niet direct in de prullenbak

Het onderzoeksresultaat is volgens Nederlandse wetenschappers geen reden om direct alle badeendjes in de prullenbak te gooien. "Overal zitten bacteriën. Op je handen, mond en ook bij het badputje", vertelt Marcel Zwietering, microbioloog aan de Wageningen Universiteit.

"Mensen worden daar over het algemeen niet ziek van, behalve als je een lage weerstand hebt of als je bejaard bent." 

Waterdruppeltjes inademen

Volgens Paul van der Wielen, senior onderzoeker microbioloog bij KWR Watercycle Research Institute, kan de legionella pneumophila bij mensen met een verzwakt immuunsysteem een risico vormen voor de luchtwegen. "Als je kleine waterdruppeltjes met de bacteriën inademt, is er kans op een luchtweginfectie. Als je het opdrinkt, word je er in principe niet ziek van."

De pseudomonas aeruginosa bacterie die in de badeendjes werd aangetroffen, is volgens Van der Wielen zorgelijker dan legionella. "Die kan namelijk ook oorinfecties veroorzaken en kinderen zijn gevoeliger voor dit organisme dan legionella pneumophila." 

Omspoelen met heet water

Dat de bacteriën juist veel op en in de badeendjes werden gevonden, is volgens Van der Wielen niet gek. Ze kunnen zich namelijk prima voeden met stoffen uit het plastic van de eendjes.  

Toch denken de microbiologen dat ouders zich niet al te druk hoeven te maken als ze hun kinderen met speelgoed in bad laten spelen. "Spoel de badeendjes gewoon regelmatig om met heet water van 50 tot 60 graden, daarmee dood je namelijk de bacteriën", zegt Van der Wielen. Ook Zwietering vindt het niet nodig om groot alarm te slaan. "Ik wil niet zeggen dat het hier om een storm in een glas water gaat, maar het komt wel in de buurt." 

Massaal gereageerd op Facebook

Het artikel dat wij gisteren publiceerden over het onderzoek, leverde flink wat reacties op. "Mijn zoontje spoot er pas even eentje leeg. Gadver, gewoon zwarte drab kwam eruit! Gelijk allemaal weggegooid", schrijft Jiny van den Bogert op onze Facebookpagina.

En ook Melissa Sewbalak doet de eendjes de deur uit. "Toch maar weggooien die vieze dingen. Er is er zelfs een die van geel naar groen verandert."

Allicia Harens laat op Facebook weten dat dit juist bijdraagt aan de weerstand. "In de volksmond noemen we dit toch weerstand opbouwen? Mijn zoontje heeft wel viezere dingen gedronken en gegeten." 

Meer op rtlnieuws.nl: