Ga naar de inhoud
Nederland

Tijdens Dodenherdenking winkels open? 'Dat is niet respectloos'

Winkelend publiek in de Koopgoot in Rotterdam. Beeld © ANP

De winkels open tijdens de Dodenherdenking: ondernemers in Rotterdam willen dat graag. "Dat betekent niet dat we geen respect hebben voor die twee minuten stilte." Het zou de eerste keer zijn dat winkels 's avonds openblijven op 4 mei.

De telefoon van Dominique van Elsacker uit Rotterdam staat roodgloeiend. Ze doet namens de ondernemers in de Rotterdamse binnenstad het woord. Want die willen graag open zijn tijdens de Dodenherdenking op 4 mei. "Die dag valt dit jaar op een vrijdag", vertelt Van Elsacker. "Dan is het in Rotterdam altijd koopavond."

Omzet

Bovendien is het dan ook nog meivakantie, dus er zijn veel mensen in de stad. "En als het dan ook nog mooi weer is... Dan lopen we helemaal veel omzet mis. Dat geldt ook voor ondernemers in de winkelcentra Alexandrium en Zuidplein."

Niet iedereen is voorstander van het plan. Zo hoopt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat de gemeente de koopavond niet steunt 'uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog'. Leefbaar Rotterdam is fel tegen het plan van de ondernemers en heeft het college vragen gesteld: "Ongeacht hoe dit besluit tot stand gekomen is: dit kan nooit de bedoeling zijn geweest. Wat Leefbaar Rotterdam betreft is het onbestaanbaar en onacceptabel dat er koopavond wordt gehouden tijdens de Dodenherdenking."

Muziek uit

Van Elsacker blijft benadrukken dat winkeliers ook onder werktijd twee minuten stilte kunnen houden. "De grote winkels roepen het van tevoren om, sluiten hun deuren. De kleinere winkels hangen overal briefjes op om klanten erop te attenderen."

En sowieso is volgens Van Elsacker 'overal de muziek uit'. "We respecteren 4 mei. Het is denk ik vooral een beetje wennen: open winkels tijdens de herdenking. Ook toen we het tijdens ons winkeliersoverleg bespraken, wisten we niet zo heel goed wat te doen. Maar als de horeca open mogen zijn, waarom wij dan niet?" 

'Een beetje respect graag'

Ook nabestaande Henk Bouwman heeft moeite met het plan van de winkeliers. Elk jaar met Dodenherdenking denkt hij uit Maarssen aan zijn opa. Die zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, is opgepakt in Rotterdam en later gefusilleerd​. Dat de winkeliers open willen zijn tijdens de Dodenherdenking, vindt Bouwman 'respectloos'. "Het is één keer in het jaar dat we twee minuten stilstaan. Twee minuten, op een heel jaar. Is dat te veel gevraagd?" Bouwman zou willen voorstellen: sluit de winkel om kwart voor 8. 

Winkeltijdenwet

Vandaag gaat de raad in overleg of het plan van de winkeliers überhaupt wel mogelijk is. Als het doorgaat, dan is Rotterdam de eerste gemeente waar de winkels open zouden zijn tijdens de herdenking, zo zegt Detailhandel Nederland. Alle winkels moeten zich namelijk houden aan de Winkeltijdenwet. Daarin staat vastgelegd dat op 4 mei winkels om 19.00 uur moeten sluiten. Daarom zijn bijvoorbeeld ook alle Ikea-vestigingen om 19.00 uur gesloten. De horeca en fitnesscentra hoeven niet te sluiten.

Maar: een gemeente mág winkels toestemming geven om open te blijven, weet Viktorija van Zijp, woordvoerder van Detailhandel Nederland. Op de site van de gemeente Rotterdam staat: 'Als u wilt afwijken van de hier boven genoemde winkeltijden, dan heeft u een ontheffing of vrijstelling nodig.' Van Elsacker: "Ik laat het nu ook graag aan de politiek over. Hoe meer ik er over zeg, hoe meer olie ik op het vuur gooi."

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff
Meer over