Ga naar de inhoud
Nederland

Adoptiekinderen Sri Lanka willen compensatie van Nederlandse overheid

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld © iStock

Adoptiekinderen uit Sri Lanka en Indonesië die in de jaren tachtig naar Nederland zijn gehaald, eisen financiële compensatie van de Nederlandse overheid.

Dat meldt het televisieprogramma Zembla in zijn uitzending van vanavond.

ZIE OOK: 'Fouten en vervalsing in adoptiedossiers van kinderen uit Sri Lanka'

De kinderen verwijten de overheid niets te hebben gedaan tegen de illegale adopties waar zij het slachtoffer van zijn geworden. Ze willen nu compensatie voor de kosten ze moeten maken in hun zoektocht naar hun biologische ouders en hun werkelijke identiteit.

'Je eigen misdaad oplossen'

“Er zijn misdaden gepleegd. Het is eigenlijk bizar, dat als je geadopteerd bent en er is sprake van vervalste papieren, dat je je eigen misdaad moet oplossen en dat je daarvoor moet betalen,” zegt jurist Dewi Deijle die zelf geadopteerd is uit Indonesië.

Vorig jaar werd duidelijk dat er in de jaren 80 in Sri Lanka en Indonesië op grote schaal werd gesjoemeld met adopties. Er waren zelfs 'babyfarms' waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de internationale behoefte te voldoen. Met de papieren werd gefraudeerd.

Pas na het bekend worden van dit nieuws, kwamen twee uit Sri Lanka geadopteerde 'tweelingzusjes' er bijvoorbeeld achter dat ze biologisch gezien niet eens familie van elkaar waren.

Meer op rtlnieuws.nl:
Geadopteerd uit Sri Lanka: 'Ik geloof niet dat we tweelingzussen zijn'