Nederland

Jeroen heeft al twee jaar een bionisch oog: 'Door veel te trainen kan ik steeds meer'

27 maart 2018 19:29 Aangepast: 01 mei 2018 17:38
Jeroen Perk, twee jaar geleden. Beeld © RTL Nieuws

Botsen tegen stoelen of een muur als ze de deuropening mist. Een 72-jarige vrouw hoopt dat dit verleden tijd is, nu ze als eerste patiënt in België een bionisch oog heeft gekregen. De Nederlander Jeroen Perk kreeg een aantal jaren geleden al zo'n oog. Zijn leven is sindsdien behoorlijk veranderd.

"Het eerste wat ik zag was een vlammetje van een kaars. Dat kon ik nooit zien. Het maakte me heel emotioneel, ik kreeg tranen", zei Perk twee jaar geleden tegen RTL Nieuws. Hij was zo goed als blind door een zeldzame netvliesziekte. Wat hij zag nadat hij het bionische oog had gekregen, maakte hem hongerig. "Ja, om te trainen. Wat kan ik nog meer bereiken?"

Zestig pixels 

Dat trainen heeft hij de afgelopen twee jaar hard gedaan. "De vormen zijn steeds duidelijker aan het worden", vertelt Perk als we hem bellen voor een update. "Wat beter wordt, is het oriënteren en het focussen. Letters lezen is nog heel lastig, maar het lukt soms wel om een letter te herkennen."

Er zit nog steeds ontwikkeling in het zicht van Perk. Zijn hersenen wennen steeds beter aan het bionische oog, dat in totaal zestig pixels kan zien. Dat lijkt misschien weinig, maar hij kan onder meer contouren zien en het verschil tussen licht en donker. "Het is echt een stijgende lijn. Ik heb nog steeds dezelfde chip, precies zo een als die de vrouw in België nu heeft gekregen." Na twee jaar kunnen zijn hersenen steeds meer aan. 

Hoe het werkt:

In de bril van Jeroen zit een minicameraatje. De beelden worden via een draagbaar kastje naar een ontvanger op de bril gestuurd. Een antenne om de oogbal vangt die signalen op en stuurt het door naar de sensor op het oog. Die sensor staat weer in verbinding met de zenuwcellen achter het netvlies die de hersenen aansturen om beelden te zien. 

In het begin had Jeroen Perk de bril een uurtje per dag op. Inmiddels een uur of tien. "Je moet echt heel actief bezig zijn met de bril en blijven oefenen. Als je hem eens per dag opzet, dan heb je er niets aan. Wat ik nu kan zien, dat is waanzinnig."

Bekijk hier de reportage die verslaggever Jaap van Deurzen twee jaar geleden maakte:

Meer op rtlnieuws.nl:
Dankzij bionisch oog kan Jeroen weer zien: 'Tranen stroomden over mijn wangen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore