In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Inspectie Gezondheidszorg. Daaruit komt ook nog eens naar voren dat elke maand gemiddeld 32 mensen schade oplopen door een fout in het ziekenhuis.
In de periode 1 januari 2016 tot 9 oktober 2017 meldden Nederlandse ziekenhuizen 1965 calamiteiten bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zo'n melding moet het ziekenhuis doen op het moment dat ze vermoeden dat door fout medisch handelen een patiënt schade heeft opgelopen of is overleden.
Kijk hier om te zien hoeveel medische fouten uw ziekenhuis heeft gemaakt.
Baby's en ouderen
Ziekenhuizen zoeken vervolgens uit of er wat mis is gegaan en zo ja, wat dat dan is. 1163 keer, wat bijna bijna 60 procent is van de meldingen, is er ook daadwerkelijk fout gehandeld door de artsen of verplegend personeel van het ziekenhuis.
Als gevolg van die fouten overleden er 471 patiënten en liepen 716 patiënten ernstige schade op waardoor ze langer in het ziekenhuis lagen. Maar een groot deel van de patiënten heeft ook te kampen met blijvende schade en invaliditeit.
Wat opvalt is het aantal medische fouten waardoor baby's overlijden. Dat gebeurde 26 keer. En bij ouderen gaat het ook vaak mis. 291 65-plussers stierven door fouten van het ziekenhuis.
ZIE OOK: Baby Janou sterft na een helse bevalling waarbij van alles misgaat
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (& Jeugd) zegt in een reactie dat elke calamiteit er een teveel is. "Het is heel verdrietig voor patiënt, familie en zorgverleners. Openheid over calamiteiten is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaken zodat ziekenhuizen er van kunnen leren."
Medische missers: wat is een calamiteit?
Een calamiteit is een onbedoeld medisch incident dat heeft geleid tot schade of zelfs tot het overlijden van de patiënt. Ziekenhuizen zijn wettelijk verplicht calamiteiten binnen drie dagen te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en zelf te onderzoeken, met als doel ervan te leren zodat de fout niet nog eens wordt gemaakt. Alleen bij zeer ernstige fouten of herhaling van fouten doet de inspectie zelf onderzoek.
In totaal overlijden 36.000 patiënten per jaar in Nederlandse ziekenhuizen. Bij bijna 3 op de 1000 patiënten is het overlijden het gevolg van een medische fout, blijkt uit eerdere berekeningen van Nivel, het instituut dat de gezondheidszorg onderzoekt.
De meeste patiënten overlijden niet door één incident, maar door een reeks van fouten. Veelvoorkomende oorzaken van dodelijke missers zijn foute diagnoses, het verkeerd verstrekken van medicijnen, het slecht bijhouden van dossiers, communicatiefouten en onhygiënisch werken.
Jeannes zoon stierf door medische misser: 'De arts kwam niet eens langs'
Een jongen van 21 jaar, in de bloei van z'n leven, een topsporter. Volledig onverwacht overlijdt Rogier Mooij in het ziekenhuis in Hilversum. Onder de ogen van artsen en verpleegkundigen. Rogiers moeder voelt nog altijd de pijn van het verlies van haar zoon.
Meer op rtlnieuws.nl: