Ga naar de inhoud
Nederland

Komende jaarwisseling al verbod op rotjes

Vanaf dit jaar is het verboden om rotjes af te steken. Beeld © ANP

Om oud en nieuw veiliger te maken, worden rotjes nog dit jaar verboden. Ook worden vuurwerkverkopers verplicht hun klanten veiligheidsbrillen en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen mee te geven.

Dat melden ingewijden aan de Haagse redactie van het RTL Nieuws.

Gevaarlijkste dag van het jaar 

Eind vorig jaar kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een schokkend onderzoek: de jaarwisseling is het gevaarlijkste moment van het jaar. Elk jaar raken honderden mensen gewond en sinds 2000 valt er gemiddeld één dodelijk slachtoffer per jaar. Om daar een einde aan te maken wil de OVV een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

Zo ver willen minister Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) niet gaan. Ze voeren nu een verbod op rotjes in, of zoals het in het jargon heet: werpbaar knalvuurwerk.

Verplichte bril en afschietbuizen 

Een ander voorstel om de veiligheid te vergroten, is het verbeteren van de stabiliteit van vuurpijlen. Vuurwerkverkopers zouden bij de verkoop van pijlen verplicht ook stabiele afschietbuizen moeten leveren. Ook moeten ze verplicht een veiligheidsbril en aansteeklonten meeleveren bij de verkoop van vuurwerk. Het kabinet wil de productie van zwaar knalvuurwerk verbieden. Nu is alleen de verkoop verboden.

Het plan om alleen rotjes te verbieden wordt in regeringskringen gezien als een eerste stap. Het kabinet is bang voor groot maatschappelijk verzet als in één keer de verkoop van al het vuurwerk wordt verboden. Om de weerstand te beperken, willen de bewindslieden volgens een betrokkene 'een behapbare stap' zetten.

VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs ziet niets in het rotjesverbod. Hij vindt dat er juist meer aandacht moet komen voor de aanpak van illegaal vuurwerk. Ook denkt hij dat een verbod op rotjes moeilijk te handhaven is.

's Nachts

Kamerleden van de regeringspartijen zouden al zijn geïnformeerd over de maatregelen. Het definitieve besluit wordt de komende weken door de ministerraad genomen.

Ook komt er overleg met politie over de handhaafbaarheid van de nieuwe regeling. Verder denken de bewindslieden aan het nog verder beperken van de periode dat vuurwerk afgestoken mag worden. Nu mag dat op oudejaarsdag van 18.00 uur 's avonds tot 02.00 uur 's nachts. 

Kijk hier hoe de controle van vuurwerk gaat:

Met een speciaal team test de inspectie ieder jaar consumentenvuurwerk. Door het zelf af te steken.

Meer op rtlnieuws.nl: