Nederland

Nabestaanden snappen ophef om Marco Bakkerstraat niet: 'Wij krijgen Arja toch niet terug'

26 maart 2018 15:28 Aangepast: 28 april 2018 07:32
Zanger Marco Bakker.

De nabestaanden van verkeersslachtoffer Arja Mesker snappen de commotie niet over het besluit van de Gemeente Beverwijk om een straat te vernoemen naar zanger Marco Bakker.

De 38-jarige Mesker overleed in 1997 nadat Bakker haar onder invloed van alcohol aanreed. De Vereniging Verkeersslachtoffers vindt het om die reden 'volstrekt ongepast' en 'een schoffering' van haar nabestaanden dat Beverwijk een straat naar Bakker wil vernoemen.

Naar slachtoffer vernoemen

Tijdens de rechtszittingen over het incident claimde Bakker dat het ongeluk kwam door het op hol slaan van zijn cruisecontrol. Uit onderzoek bleek dat onmogelijk. De rechter veroordeelde Bakker tot een taakstraf van 240 uur. Ook raakte hij zijn rijbewijs voor een jaar kwijt . "Hij probeerde onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen", vindt de vereniging. "Het zou daarom beter zijn de betreffende straat te vernoemen naar het slachtoffer."

De familie van Mesker ziet het anders. "Het maakt ons niet zoveel uit dat Marco Bakker een straat krijgt, of dat Arja een straat zou krijgen. We krijgen haar er toch niet mee terug", zegt woordvoerder Cees Gerits namens de familie. Volgens hem heeft de vereniging nooit contact opgenomen met de nabestaanden over hun plan. "En voor zover wij weten, beslissen wij nog altijd over dit soort zaken."

Internationale faam

Burgemeester Martijn Smit van Beverwijk komt graag met de familie in contact over de vernoeming. "We hebben als gemeente alle kanten van de zaak bekeken voordat het besluit werd genomen. Bakker is een Beverwijker met internationale faam en doet veel voor de stad. Hij hield laatst bijvoorbeeld een benefietconcert voor een lokaal initiatief dat geld ophaalt voor kankerbestrijding." 

"Dat verdient lof, maar we kunnen niet om het afschuwelijke drama heen dat aan hem kleeft", stelt Smit. "Als de nabestaanden hierdoor onthutst zijn, dan vind ik dat persoonlijk heel naar."

Bekende operazanger

Beverwijk verraste de bekende operazanger afgelopen week met het straatnaambord. In de nieuwe wijk Binnenduin worden straten vernoemd naar bekende Beverwijkse artiesten en kunstenaars. Naast de Marco Bakkerstraat liggen er bijvoorbeeld de Annie Palmenlaan en de Rita Hovinkstraat. Als alles doorgaat, onthult de zanger later dit jaar zelf de Marco Bakkerstraat.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Marco Bakkerstraat schoffering nabestaanden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore