Nederland

Coöperatie Laatste Wil helpt niet meer met info over 'zelfmoordpoeder'

26 maart 2018 13:38 Aangepast: 17 oktober 2019 16:49
Archieffoto. Beeld © Thinkstock

De Coöperatie Laatste Wil stopt definitief met het geven van gedetailleerde informatie aan haar leden over het omstreden 'zelfmoordpoeder'. Het besluit volgt op de stap van het Openbaar Ministerie om een strafrechtelijk onderzoek naar de organisatie in te stellen.

Het helpen bij zelfmoord is strafbaar, stelt het OM. In afwachting van het onderzoek had de coöperatie al besloten de activiteiten rondom het poeder voorlopig te staken. De 23.000 leden van Laatste Wil zouden via 'inkoopgroepen' de informatie kunnen krijgen waarmee ze het middel konden inslaan.

Onderzoek OM krijgt ander karakter

Dat wordt nu stopgezet omdat Laatste Wil niet wil dat zijn leden strafrechtelijk worden vervolgd. De coöperatie laat weten het middel niet te zullen inkopen of verstrekken aan haar leden. "Daar zijn we blij mee", zegt een woordvoerder van het OM Midden-Nederland tegen RTL Nieuws. "We zijn tevreden dat ze deze conclusie hebben getrokken."

Het OM laat weten het strafrechtelijk onderzoek niet meteen te stoppen. "Het zal nu wel een ander karakter krijgen. We houden de komende tijd in de gaten welke activiteiten plaatsvinden en of er inderdaad wordt gehandeld zoals we hebben afgesproken." Laatste Wil zal zich nu vooral gaan richten op lobbyactiviteiten om legale mogelijkheden voor zelfdoding te scheppen.

Theo wil zelfmoordpoeder delen

Theo Douma (71) googelde, bestelde èn kreeg een zelfmoordpoeder. Het is alleen veel te veel voor hem alleen.

De activiteiten van Laatste Wil kwamen onder de loep te liggen door de zelfmoord van de 19-jarige Ximena Knol, een maand geleden. Ze gebruikte de informatie van de coöperatie om te achterhalen om wat voor soort poeder het ging. Ze kon makkelijk aan het middel komen doordat ze zei dat ze het nodig had voor een schoolopdracht.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore