Nederland

Eén man, één zak, halfuurtje werk: Tommy doet wat iedereen kan, maar niemand doet

24 maart 2018 13:10 Aangepast: 26 april 2018 20:31
Tommy Kleyn ruimt plastic op langs de oever van de Schie bij Rotterdam. Beeld © Jeffrey Vonk

Tommy Kleyn (40) werd wereldnieuws toen hij een maand lang elke dag een klein stukje oever van de Schie schoonmaakte. Vandaag, op de landelijke opschoondag Nederland Schoon, pakte hij het veel groter aan. Hij wist 340 vrijwilligers op te trommelen die plastic en ander zwerfvuil gaan oprapen langs 1,6 kilometer oever.

Tommy's eenmansactie uit 2015 ging de hele wereld over. "Ik heb onder meer een interview gegeven aan de BBC, was op tv in Korea en Kirgizië, stond in de Washington Post en op de website Bored Panda." 

'Voor de toekomst van mijn kinderen' 

Hoe kwam zijn boodschap zo ver? "Ik denk dat het komt doordat ik iets deed dat iedereen zou kunnen doen maar bijna niemand doet. Ik ben geen milieufanaat, maar ging elke ochtend een half uur eerder mijn bed uit, vulde een vuilniszak met plastic en ging dan naar mijn werk. Zo maakte ik 100 meter oever schoon. De foto's ervan deelde ik op Facebook. Meer was het niet." 

Miniatuurvoorbeeld

Voor en na de eerste schoonmaakactie van Tommy Kleyn.

Zo'n simpele opruimactie geeft mensen ook een gevoel van hoop, denkt Tommy. "Mij ook. Ik doe het voor de toekomst van mijn kinderen. Ik kan de witte neushoorn niet helpen en geen walvisjagers tegenhouden, maar ik kan wel wat opruimen." 

'Hopelijk gaan ze ergens anders verder' 

In 2015 nam hij in z'n eentje 100 meter oever voor z'n rekening. In 2016 ruimde hij met hulp van honderd anderen in een dag 200 meter oever op. Voor ieder maar een halfuurtje werk. Vandaag pakte de jonge vader het nog groter aan: met 340 man maakte hij 1,6 kilometer Schie-oever weer zwerfvuilvrij.

De vrijwilligers van project Schone Schie kregen allemaal een grijper, een emmer, een vuilniszak en handschoenen. Ze vulden de zak met plastic en ander rommel, lieten de opbrengst wegen en 30 minuten later zat hun taakje er weer op. Tommy: "Ze mogen de grijper meenemen, hopelijk gaan ze dan ergens anders verder met opruimen." 

Miniatuurvoorbeeld

Actie 'Schone Schie' in 2018: met ruim 300 mensen een half uur zwerfvuil opruimen. (Foto: gdandp.com)

Treurige beelden van zwerfvuil in zee bij Bali:

Zwerfvuil is een wereldwijd probleem. De paradijselijke stranden van Bali en de zee zijn enorm vervuild met plastic. De Britse duiker Rich Horner zette onlangs deze deprimerende beelden op zijn Facebookpagina.

Meer op rtlnieuws.nl:
Plastic soep: bedrijf maakt kantoormeubelen van afval uit de gracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore