Ga naar de inhoud
Nederland

Burgemeester Den Haag in Schilderswijk beroofd: 'Laat me niet dienstauto in jagen'

Pauline Krikke Beeld © ANP

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag is op 5 maart beroofd van haar tas toen ze bij een tramhalte in de Schilderswijk stond te wachten. Ze hield de roof uit de publiciteit, maar omdat RTL Nieuws er achter is gekomen, geeft ze toch openheid. "Ik ben geschrokken."

De VVD-burgemeester was die avond voor haar werk in de wijk geweest en stond rond 21.15 uur te wachten bij de tramhalte aan de Hobbemastraat, toen de man razendsnel toesloeg en haar tas van haar schouder trok.

Miniatuurvoorbeeld
De bewuste tramhalte waar burgemeester Krikke maandagavond 5 maart  van haar tas werd beroofd.

Stil gehouden

"Het voltrok zich razendsnel", zegt de burgemeester. "Ik heb alleen een schim van het postuur van de dader gezien. Ik heb nog getracht de dader achterna te gaan, maar hij was snel weg."

De burgemeester hield de straatroof verder stil, omdat het incident naar haar gevoel 'in geen enkel opzicht persoonlijk tegen mij gericht is'. Ze vervolgt: "Ik stond simpelweg op het verkeerde moment op de verkeerde plek."

'Discussie oplaaien'

Politiek commentator Frits Wester over de gebeurtenis: "Het siert burgemeester Krikke wel dat ze er geen ruchtbaarheid aan wilde geven omdat het volgens haar geen aanval of bedreiging was die iets te maken had met haar werk als burgemeester." 

Tegelijkertijd is het volgens Wester wel nieuws als de eerste burger van Den Haag zelf slachtoffer is van een brute beroving in haar eigen stad. "Wellicht hadden de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen hier ook wel mee te maken. Deze straatroof mocht niet het nieuws of debat gaan bepalen rond de verkiezingen."

Wester vervolgt: "Krikke wil graag door haar eigen stad kunnen lopen, maar dit voorval zal ongetwijfeld de discussie doen oplaaien of de burgemeester bepaalde wijken 's avonds laat in haar eentje beter kan mijden."

Niet persoonlijk gericht

De burgemeester heeft aangifte gedaan bij de politie. De politie Den Haag heeft een persbericht uitgedaan maar wil daar verder niets aan toevoegen. Wel roept de politie getuigen op om zich te melden. De dader is nog niet gepakt.

Krikke laat verder weten veel door Den Haag te lopen, op alle momenten van de dag. "Dat ben ik ook direct na het incident blijven doen. Dat heeft geholpen om het snel achter me te kunnen laten. Ik laat me door één onverlaat niet permanent de dienstauto in jagen, daarvoor loop ik veel te graag door onze mooie stad." 

De Schilderswijk is een van de armste wijken van Nederland en kampt van oudsher met veel sociale problemen en criminaliteit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore