Nederland

Nieuwe kroongetuige legt verklaring af over reeks liquidaties Amsterdam en Utrecht

23 maart 2018 14:37 Aangepast: 23 maart 2018 15:54
Politie doet onderzoek naar een poging tot liquidatie in Diemen in 2015. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een overeenkomst gesloten met een kroongetuige, die een reeks verklaringen heeft afgelegd tegen kopstukken van de zogeheten Mocro-mafia.

Volgens het OM is er sprake van een belangrijke doorbraak in de strijd tegen tegen het zware geweld in de onderwereld.

De afgelopen vijf jaar hebben meerdere moorden plaatsgevonden onder een nieuwe, relatief jonge generatie criminelen. Een aantal schutters is gepakt en berecht, maar de opdrachtgevers bleven buiten schot. De kroongetuige, Nabil B., zal daar verandering in brengen, verwacht het OM. 

Gewetensnood

Nabil B. geldt zelf als verdachte in een Utrechtse liquidatiezaak. Het gaat daarbij om de moord op Hakim Changachi, die op 12 januari vorig jaar in de Utrechtse wijk Overvecht werd doodgeschoten. Volgens het OM is Changachi (31) bij vergissing doodgeschoten. Een poging om twee dagen later het eigenlijke slachtoffer te liquideren kon door de politie worden verijdeld.

Nabil B. zou verklaard hebben over moorden die hij zelf heeft begaan en over zijn opdrachtgevers. Ook heeft hij informatie gegeven over pogingen tot liquidatie. Volgens officier van justitie Justin Louman is Nabil B. gaan verklaren uit gewetensnood.

'Zwijgen is de norm'

De Mocro-mafia werd een begrip na de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, eind 2012. Daarna volgde een hele reeks liquidaties, vaak in Amsterdam, maar ook daarbuiten. Het onderzoek naar moorden verloopt vaak moeizaam, aldus de officier. "Zwijgen is de norm." Politie en justitie kregen wel informatie over opdrachtgevers, maar deze was tot dusver te mager om tot vervolging over te gaan. "Zij waanden zich lange tijd onaantastbaar", zei de aanklager. "Het is tijd dat de geweldsspiraal wordt doorbroken."

Meer op rtlnieuws.nl:
Duo krijgt levenslang voor dubbele liquidatie Amsterdam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore