Binnen drie jaar moet het verboden worden om een gasgestookte cv-ketel te kopen. Daarvoor pleiten vijftien partijen, waaronder Gasunie en Essent, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace.
De kans is groot dat hun plan wordt overgenomen door het kabinet, denkt het AD. Enkele partijen uit deze coalitie zitten aan tafel bij de onderhandelingen over het klimaatakkoord en bovendien kwamen regeringspartijen CDA en D66 eerder al met een vergelijkbaar voorstel.
Pas bij vervanging
Wie in 2021 nog een klassieke gasgestookte cv-ketel gebruikt, mag die gewoon blijven gebruiken. Pas als die vervangen moet worden, moet er een milieuvriendelijk alternatief voor in de plaats komen, schrijft de krant.
Alternatieven zijn onder meer hybride en ook volledig elektrische warmtepompen. Die gebruiken minder of zelfs helemaal geen gas. Ze zijn wel fors duurder, ook na aftrek van subsidie. De fabrikanten beloven zich in te spannen om ervoor te zorgen dat deze systemen snel goedkoper worden.
Klimaatprobleem
Gasgestookte cv-ketels stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan het klimaatprobleem. Bovendien wil Nederland af van zijn enorme afhankelijkheid van het gas uit Groningen, nu gebleken is dat de gaswinning heeft geleid tot vele aardbevingen.
'Gaskraan zo snel mogelijk dicht'
Minister Eric Wiebes beloofde vorige maand haast te zullen maken met de afbouw van de gasproductie in Groningen.
In 95 procent van alle huizen in Nederland hangt een cv-ketel op gas. Elk jaar worden er in Nederland zo'n 400.000 cv-ketels vervangen.
Meer op rtlnieuws.nl:
Ik woon in een huis zonder gasaansluiting en zit er nog steeds warmpjes bij