Nederland

Van corruptie veroordeelde Jos van Rey ziet af van wethouderschap

22 maart 2018 19:06 Aangepast: 25 april 2018 01:59
Beeld © ANP

De Roermondse politicus Jos van Rey wil geen wethouder worden. Op die manier hoopt zijn partij, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), een belangrijke belemmering voor coalitiebesprekingen met andere partijen weg te halen.

De LVR werd gisteren tijdens de verkiezingen met negen zetels de grootste fractie in de gemeenteraad van Roermond, op de voet gevolgd door GroenLinks met zeven zetels.

De LVR zat vier jaar in de oppositie. Dit nadat de andere partijen vier jaar geleden weigerden een mogelijk wethouderschap van de inmiddels wegens corruptie veroordeelde Van Rey te accepteren.

Raadslid blijven

Nu maakt Van Rey volgens een woordvoerder van de LVR de weg vrij voor besprekingen met andere partijen. Hij wil wel raadslid blijven, maar geen wethouder. "Wij halen hiermee alle belemmeringen weg bij andere partijen om met ons te praten'', zei LVR-raadslid Dirk Franssen.

In december werd de voormalig VVD-politicus in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. De rechter achtte bewezen dat de oud-wethouder zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Hij werd voor twee jaar ontzet uit het recht van een bestuurlijke ambt: hij mag dus ook geen wethouder zijn.

Straf opgeschort

Maar Van Rey ging in hoger beroep bij de Hoge Raad en dat heeft een opschortende werking. Dat betekent dat de straf niet meteen hoeft te worden ondergaan. Een mogelijk wethouderschap van Van Rey is voor enkele andere grote partijen in Roermond echter niet bespreekbaar. Van Rey zag 'in het belang van de stad' af van een nieuw wethouderschap, aldus Franssen.

Komende zaterdag praat de Roermondse politiek over mogelijkheden voor een nieuwe coalitie.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore