Daar is-ie weer: de zomertijd. Voor sommigen betekent dat een week lang een ochtendhumeur en wallen tot op de knieën. Maar wist je dat we niet de enigen zijn? Ook onze huisdieren hebben last van de overgang van winter- naar zomertijd.
"Elke keer als de klok verzet wordt, verandert er iets in je ritme en dat geldt net zo goed voor je hond of je kat", zegt dierenarts Peter Heins. Als de klok wordt verzet, verandert het voermoment of het tijdstip van de wandeling. "Dat kan er voor zorgen dat je huisdier zich ontregeld voelt", zegt Heins.
Van slag
Maar er speelt meer. "Een hond past zich helemaal aan, aan het ritme van zijn baasje. Als het baasje van slag is door het verzetten van de klok, dan gaat de hond daarin mee."
Bij katten zit het iets anders, omdat ze zich vooral focussen op daglicht. "Als het ineens vroeger of later donker wordt, kunnen ze van slag raken." Een cavia of hamster heeft minder last van het tijdsverschil, omdat die minder op hun baasje gericht zijn.
Koeien
Voor koeienboeren is het elk halfjaar weer goed plannen als de klok wordt verzet. Melkveeboer Geert Stevens heeft een boerderij met 100 melkkoeien, die gehecht zijn aan hun dagelijkse melkschema. 's Ochtends om 06.00 uur en 's avonds om 18.00 uur worden ze gemolken.
"Koeien zijn echt gewoontedieren, die houden niet van verandering", vertelt Stevens. Hij voert het tijdsverschil daarom stapsgewijs in. Eerst een halfuurtje later melken en dan de dag erop een uur later.
Stapsgewijs
Wie zijn huisdier wil helpen, kan hetzelfde doen als de boeren. De voermomenten langzaam verschuiven. "In plaats van in een keer één uur later te voeren, kun je elke dag een paar minuten op- of afbouwen", zegt Heins.
Waarom hebben we zomer- en wintertijd?
De klok elk half jaar weer vooruit en achteruit. Waarom doen we het eigenlijk?
Meer op rtlnieuws.nl: