Zwangere vrouwen kunnen zich binnenkort waarschijnlijk op kosten van de overheid laten inenten tegen kinkhoest. Elk jaar belanden meer dan honderd pasgeboren baby's in het ziekenhuis met kinkhoest.
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid wil daarom alle zwangere vrouwen het kinkhoestvaccin aanbieden. "Ik heb de intentie om het goed te regelen", zegt Blokhuis tegen RTL Nieuws. "Maar daar gelden wel twee voorwaarden bij: het moet betaalbaar zijn en goed uitvoerbaar zijn. Daar wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid over." Voor de zomer neemt de staatssecretaris hierover een definitief besluit.
Het is niet nodig dat er ieder jaar meer dan 100 baby's in het ziekenhuis opgenomen worden met kinkhoest. De Gezondheidsraad adviseerde in 2015 al om zwangere vrouwen te vaccineren, maar een besluit hierover liet op zich wachten. In 2016 stierven er zes mensen aan kinkhoest, onder hen zijn drie niet-gevaccineerde zuigelingen.
Antistoffen via navelstreng
In de eerste maanden na de geboorte zijn baby’s nog niet beschermd. Kinkhoest treedt daardoor vooral op bij baby’s die drie maanden of jonger zijn. Door zwangere vrouwen te vaccineren is de baby ook beschermd in die eerste maanden, voordat het kind zelf ingeënt kan worden.
De Gezondheidsraad adviseert om vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap te vaccineren, bij voorkeur tussen de 28 en 32 weken. Het kan tot 38 weken. Zo bouwen zwangere vrouwen antistoffen op die via de navelstreng ook naar de ongeboren baby gaan.
Hoop uitzoekwerk
"Het Rijksvaccinatieprogramma uitbreiden naar alle zwangere vrouwen heeft een hoop voeten in de aarde", zegt Blokhuis over het advies. "Het hele programma richt zich nu op kinderen en wordt uitgevoerd door vooral consultatiebureaus. Het aanbieden van een vaccinatie aan zwangere vrouwen is daarom echt een nieuwe tak van sport. Bijvoorbeeld verloskundigen zullen daarin een belangrijke rol moeten spelen. Hoe we dat het best kunnen regelen en wat dat gaat kosten, vergt nog een hoop uitzoekwerk."
ZIE OOK: 'Inenten tijdens de zwangerschap, ben je gek?' Deskundigen reageren
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat op verzoek van staatssecretaris Blokhuis wel vanaf nu extra voorlichting geven aan professionals als verloskundigen, huisartsen en GGD-medewerkers. Er komen flyers en posters in wachtkamers te hangen. Ook komt via het lespakket kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen aan de orde.
25 euro
Zwangere vrouwen kunnen zich nu al laten vaccineren, voor eigen rekening, via de huisarts of GGD. Het RIVM zegt dat het vaccin momenteel in voldoende mate beschikbaar is. De kosten van het vaccin zijn ongeveer 25 euro, hier komen nog wat kosten voor afleveren via de apotheek en eventueel toediening bovenop.
Ook als je ingeënt bent, kun je nog kinkhoest krijgen. "Het vaccin beschermt niet 100 procent, bij zwangeren beschermt het het ongeboren kind voor 90 procent", zei Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, eerder tegen RTL Nieuws. "En dan met name tegen de ernstige vormen van kinkhoest. Dat geldt sowieso voor het vaccin: het maakt dat áls je de ziekte krijgt, die minder ernstig is."
Huckriede: "De kans op een infectie wordt aanzienlijk verkleind. Een studie die in Duitsland werd uitgevoerd heeft bijvoorbeeld aangetoond dat er sinds het vaccin werd geïntroduceerd 99,9 procent minder sterfgevallen zijn door kinkhoest."
De dochter van Esmeralda kreeg kinkhoest: 'Ik zag haar blauw aanlopen'
Jonge kinderen die kinkhoest krijgen, kunnen daar erg ziek van worden en zelfs aan overlijden. De dochter van Esmeralda kreeg de ziekte. Esmeralda vertelt daarover.
Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door de bacterie Bordetella pertussis en soms door Bordetella parapertussis. De bacterie maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel tot drie tot vier maanden kunnen aanhouden. De tijd tussen besmetting en de eerste verschijnselen is meestal zeven tot tien dagen en nooit langer dan 21 dagen.
In Nederland worden per jaar 170 gevallen van kinkhoest gemeld onder baby's en zijn gemiddeld 120 ziekenhuisopnamen. Dit gaat grotendeels om baby's jonger dan drie maanden die nog te jong zijn voor volledige vaccinatie. In ons leven krijgen we bijna allemaal meerdere keren kinkhoest, maar de ziekte is vooral gevaarlijk voor kleine kinderen. Er gaan niet veel mensen aan dood, ongeveer één à twee gevallen per jaar. Als zwangere vrouwen gevaccineerd worden, zal het aantal opnames van jonge baby's naar schatting dalen naar zo'n 25 per jaar.
Bron: RIVM
Meer op rtlnieuws.nl:
- Tientallen baby's krijgen onnodig kinkhoest, gebrek aan voorlichting zwangere vrouwen
- Kinkhoest: zo herken je het en dit doe je ertegen