Ga naar de inhoud
Nederland

Lokale PVV'ers over uitslag: 'Op meer gehoopt, maar we hebben voet tussen de deur'

Ook al viel de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor veel PVV'ers tegen, de PVV komt wel overal waar ze meededen in de raad én dat wordt gevierd. "We hadden op meer gehoopt, jammer dat dat niet is gelukt. Maar we gaan op veel plekken meedoen", reageren lokale PVV'ers.

Tot diep in de nacht heeft Patrick van der Hoeff, lijsttrekker van de PVV in Terneuzen, feest gevierd. De PVV komt in de Zeeuwse gemeente met vier zetels in de gemeenteraad. "De stemming is euforisch. Vier zetels voor de PVV is een prachtig resultaat."

Concurrentie lokale partijen

Feest dus bij de PVV in Terneuzen, maar dat geldt lang niet voor alle dertig PVV-afdelingen. De PVV heeft tegenvallend gepresteerd in de gemeenteraadsverkiezingen. De partij van Wilders haalde veel minder stemmen binnen dan bij de parlementsverkiezingen vorig jaar. "De gewenste doorbraak is uitgebleven", stelt politiek commentator Frits Wester. "Dat komt ook vanwege de concurrentie van de lokale partijen. Neem bijvoorbeeld Rotterdam. Daar moest de PVV zijn meerdere erkennen in Leefbaar Rotterdam."  

Ook in Twenterand had de PVV niet de avond waarop gehoopt was. "Hier is een krankzinnige situatie ontstaan", zegt lijsttrekker Erik Veltmeijer. De partij komt wel in de raad, maar slechts met een zetel. Veltmeijer denkt dat hij de dupe is geworden van het beleid van de christelijke partijen. "Die waren hier jarenlang aan de macht en hebben steken laten vallen. Dat waren de inwoners helemaal zat. Daarom zijn de lokale partijen enorm beloond." 

Ondanks de teleurstelling is er ook de blijdschap bij Veltmeijer vanwege die ene zetel. "We gaan de komende vier jaar keihard ons best doen en aanwezig zijn. Ik voel me ook erg gesteund, bijvoorbeeld door lokale ondernemers. Over vier jaar zullen we oogsten."

Miniatuurvoorbeeld
In Den Haag heeft de PVV klappen gekregen. Fractievoorzitter is Karen Gerbrands. 

Blijdschap

In de twee gemeenten waar de PVV al meedeed, verloor de partij terrein. De uitslag in Den Haag liep uit op een teleurstelling. Frits Wester: "In Den Haag was er een bende ontstaan. Veel gedoe met kandidaten. Daar is de partij flink op afgestraft. " De Haagse PVV-lijsttrekker Karen Gerbrands was niet bereikbaar voor commentaar. 

Ook in Almere, waar de PVV sinds 2010 meedoet, was er verlies. De partij had daar negen zetels en zakt waarschijnlijk naar zeven. Lijsttrekker Toon van Dijk: "We hoopten de grootste fractie te worden, het is bijzonder spijtig dat dat niet is gelukt. Twee keer achter elkaar hebben we eenvijfde van de stemmen gehaald. Een huzarenstukje. Dat kun je niet volhouden." Van Dijk vervolgt: "Maar we gaan door met ons werk. We hebben een heel gezellige avond met elkaar gehad. Vandaag zijn we al weer hard aan de slag."

Voor de PVV Almere was de Floriade een belangrijk thema tijdens de campagne. 'Een gevaar voor de stad', aldus de PVV. Van Dijk: "Achteraf kun je je misschien afvragen of we misschien meer op de-islamisering hadden moeten inzetten. Aan de andere kant: sommige afdelingen hebben dat wel gedaan en daar valt de uitslag tegen. Bovendien heeft de PVV het in Flevoland goed gedaan."

Miniatuurvoorbeeld
De Almeerse PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk 

Blij

Wilders erkende gisteravond dat de uitslag in sommige gemeenten is tegengevallen. Hij benadrukte dat de PVV in 28 gemeenten voor het eerst deelnam en overal een voet tussen de deur heeft gekregen. "Dat is niet niks." Wilders zei te hopen dat zijn partij in gemeenten waar de PVV groot is geworden ook mag mee besturen. "Wij zijn een serieuze partij."

Sebastiaan Stöteler van de PVV Almelo ziet dat ook zo. "We komen met drie zetels in de raad. Dat is hartstikke mooi. We hebben een voet tussen de deur gekregen en gaan echt meedoen. We zijn ook geen schreeuwers en willen serieus genomen worden." 

Meer op rtlnieuws.nl: