Nederland

Noodkreet publieke omroep: geen enkele gemeente meldde zich voor landelijke intocht sint

22 maart 2018 16:34 Aangepast: 22 maart 2018 17:29
Sinterklaas arriveert met zijn pieten in het centrum van Dokkum. Beeld © ANP

Gemeenten staan niet langer in de rij om de intocht van Sinterklaas te organiseren. De NTR heeft een brandbrief aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters geschreven om burgemeesters over te halen om de organisatie op zich te nemen. "Natuurlijk willen wij niet dat er op deze manier een einde zou komen aan deze 66-jarige nationale televisietraditie."

De NTR zendt het kinderfeest elk jaar uit en doet samen met de jaarlijks wisselende gemeente de organisatie. In de brief, die in handen is van RTL Nieuws, staat dat er tot vorig jaar altijd wel een of meer gemeenten waren die zich bij de NTR meldden voor de intocht. Dit jaar was dat anders, schreef Ajé Boschhuizen namens NTR op 7 maart aan het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB).

'We kunnen naar de oorzaken slechts raden'

"Tot op heden heeft er zich nog geen enkele gemeente gemeld. Naar de oorzaken daarvan kunnen wij slechts raden. We zouden natuurlijk kunnen afwachten tot zich in de komende tijd wellicht alsnog een gemeente meldt, maar dat is - gezien de lange voorbereidingstijd van zo'n grootschalig project - nogal riskant met het oog op de planning."

De NTR benadrukt in de brief dat er snel wat moet gebeuren: doordat nog geen gemeente interesse heeft getoond, kan de organisatie uiteindelijk onmogelijk worden. De omroep deed daarom een dringende oproep aan het genootschap. "Wellicht zijn er onder uw collega's wel degelijk burgemeesters die met ons dit prachtige feest op zaterdag 17 november 2018 zouden willen vieren. We hopen daarom dat u deze vraag namens ons bij hen zou willen neerleggen. Zoals gezegd, begint de tijd te dringen."

Vier gemeenten 

NGB-voorzitter Liesbeth Spies, aan wie de brief was gericht, heeft die vorige week woensdag voorgelezen tijdens de jaarvergadering van het genootschap, vertelt ze aan RTL Nieuws. Bij die vergadering waren 60 burgemeesters aanwezig. Spies zal de brief ook nog aan alle andere burgemeesters sturen. Volgens de NGB hebben er zich inmiddels vier gemeenten gemeld die de contactgegevens van de NTR vroegen. Of deze gemeenten zich daadwerkelijk hebben aangemeld bij de NTR, weet het genootschap niet. Om welke gemeenten het gaat, houdt Spies vertrouwelijk.

Boschhuizen wil niet tegen RTL Nieuws zeggen of er al gemeenten zich concreet hebben aangemeld om de organisatie op zich te nemen. Wel zegt hij dat er 'sinds de hulp van mevrouw Spies' interesse is van meerdere steden. Verder wil hij niet in gaan op proces.  

Burgemeester: jammer dat animo minder is

De laatste jaren stond de intocht vaak in het teken van demonstraties voor en tegen Zwarte Piet. Gemeenten hebben daar nu kennelijk geen zin meer in. Bij de intocht van de sint in Dokkum vorig jaar blokkeerden voorstanders van Zwarte Piet de snelweg A7 bij Joure zodat de bussen met actievoerders niet verder konden. In 2016 hield de politie een grote anti-zwartepietgroep aan vanwege het negeren van een demonstratieverbod. Bij rellen rond de intocht in Gouda in 2014 werden zeker zestig voor- en tegenstanders aangehouden.

Marga Waanders, burgemeester van Dokkum, kijkt ondanks de snelwegblokkade tevreden terug op de intocht in haar gemeente. Ze vindt het jammer dat de animo minder is geworden. "Ik snap dat het er allemaal niet aantrekkelijker op wordt om het te organiseren. Maar ik zou het erg jammer vinden als het niet meer kan vanwege de polarisatie rondom piet. Burgemeesters zouden hun hoofd niet in de schoot moeten werpen."   

Jerry Afriyie van de antiracismeorganisatie Nederland Wordt Beter vindt het 'pijnlijk dat alle signalen om de intocht te moderniseren opzij worden geschoven'. "Ze willen koste wat het kost doorgaan met iemand zoeken die het wil organiseren. Dit kan met een kleine moeite opgelost worden. Maak het inclusief en gezellig en ga niet hemel en aarde bewegen om Zwarte Piet te behouden." 

Zwarte Piet: hoe zijn uiterlijk steeds verandert

Amsterdam gaf Piet afgelopen jaar een make over, met nieuwe pakken en pruiken. Zo verandert het uiterlijk van Zwarte Piet weer. Maar dat is eigenlijk niets nieuws. Een overzicht.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore