Nederland

Feest bij tegenstanders aftapwet: 'Kabinet moet wet nu aanpassen'

22 maart 2018 11:04 Aangepast: 24 april 2018 11:58
Beeld © ANP

Tegenstanders van de aftapwet roepen het kabinet op om de uitslag van het referendum niet naast zich neer te leggen. De nee-stemmers hebben een krappe meerderheid gehaald, blijkt uit de voorlopige uitkomst.

Hier zijn ze: de uitslagen op een rij

In 335 gemeenten is een nieuwe gemeenteraad gekozen. De uitslagen per gemeente vind je terug in onze uitslagentool: www.rtlnieuws.nl/verkiezingen

'Glasheldere boodschap'

Privacyclub Bits of Freedom (BoF) ziet de voorlopige uitkomst als een 'glasheldere' boodschap aan het kabinet. "Miljoenen mensen door heel Nederland hebben hun stem laten horen en tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd. Het kabinet kan niet om deze uitslag heen en moet de wet verbeteren'', stelt de organisatie die zich inzet voor internetvrijheid en privacy.

ZIE OOK: Kleine meerderheid is tegen, wat nu?

Ook Tijn de Vos (21), een van de vijf initiatiefnemers van het referendum, zou het 'heel erg zwak' van het kabinet vinden als de wet niet wordt aangepast. De Vos is één van de vijf initiatiefnemers van het referendum. "Er is een maandenlange discussie gevoerd. Daar zijn alle pijnpunten in benoemd en zelfs oplossing voorgedragen. Als daar niet naar geluisterd wordt dan neemt de politiek de bevolking niet serieus." 

Krappe meerderheid 

Met 89,1 procent van de stemmen geteld, staan de tegenstanders op een kleine voorsprong: 48,8 procent van de mensen die hun stem uitbrachten, vinkte 'tegen' aan in het stemhokje, 47,3 procent stemde voor en 4 procent bracht een blanco stem uit. Het voorlopige opkomstcijfer is 51,4 procent.

BoF vindt onder meer dat het onwenselijk is dat veiligheidsdiensten communicatiedata van gewone burgers mogen onderscheppen en gegevens die nog niet zijn geanalyseerd mogen uitwisselen met andere landen. Als de wet niet wordt aangepast, willen BoF en andere critici proberen dat via de rechter af te dwingen.

Het kabinet is voor de nieuwe wet en wil ook van het raadgevende referendum af. CDA-leider Buma zei in oktober vorig jaar al dat het kabinet de uitslag zal negeren

De nieuwe aftapwet in 1,5 minuut:

De 'aftapwet', 'sleepwet' of voluit de 'Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017'... Hoe je het ook noemt, vandaag mag je in een referendum laten weten of je voor of tegen bent. Maar waar hebben we het eigenlijk over?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore