Nederland

DENK scoort in grote steden, verkozen in 13 gemeenten

22 maart 2018 09:32
DENK-leider Kuzu brengt zijn stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen Beeld © ANP

De partij DENK komt in dertien gemeenteraden. Het grootste succes boekte de partij in Schiedam: daar werd DENK bij deze eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen de tweede partij, na de VVD.

DENK kreeg in Schiedam 11,7 procent van de stemmen, goed voor vier zetels in de raad. Ook in Rotterdam en Amsterdam deed de beweging die naar eigen zeggen voor diversiteit en tegen verrechtsing is, het goed.

Hier zijn ze: de uitslagen op een rij

In 335 gemeenten is een nieuwe gemeenteraad gekozen. De uitslagen per gemeente vind je terug in onze uitslagentool: www.rtlnieuws.nl/verkiezingen

In Rotterdam krijgt de partij drie zetels, in Amsterdam waarschijnlijk ook, maar daar is de einduitslag nog niet binnen. In Utrecht kan DENK op basis van de voorlopige uitslag rekenen op twee zetels. Alleen in Alkmaar lukte het de partij niet om verkozen te worden.

DENK is verder zeker van twee zetels in Zaanstad en twee in Arnhem. Daarnaast won de partij een zetel in Eindhoven, Deventer, Amersfoort, Lelystad, Enschede, Veenendaal en Roermond. Uit die Limburgse stad komt Kamerlid en partijvoorzitter Selçuk Öztürk.

GroenLinks is de grote winnaar in Amsterdam en Utrecht:

Een historische uitslag, vindt partijleider Jesse Klaver.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore