Nederland

PVV haalt drie zetels in Purmerend

22 maart 2018 00:04
Lijsttrekker Shirley Soenjoto voert campagne met PVV-leider Geert Wilders in Purmerend. Beeld © anp

De PVV heeft in de gemeente Purmerend drie zetels gehaald. Het is voor het eerst dat de partij van Geert Wilders meedoet in de Noord-Hollandse gemeente.

De Purmerendse lijsttrekker Shirley Soenjoto wist voorafgaand aan de verkiezingen flink de aandacht te trekken toen ze zei dat ze nog geen dossierkennis had over Purmerendse politieke onderwerpen. Ze gaf aan dat dit na de verkiezingen wel zou komen.

ZIE OOK: Liveblog gemeenteraadsverkiezingen

Verder stapte kandidaat voor de PVV Zayhira Simmons voor de verkiezingen op vanwege de focus op moslims van de partij.

Stadspartij grootste partij

Ook de SP ging in Purmerend overigens van nul naar drie zetels. De grootste partij is de Stadspartij, met zes zetels. Dat is minder dan bij de vorige verkiezingen, toen deze partij acht zetels kreeg. GroenLinks verdubbelde in Purmerend, van twee naar vier zetels.

D66 zag het aantal zetels afnemen van vijf naar vier en de Partij van de Arbeid van vier naar drie. De VVD handhaafde haar vier zetels en het CDA ging van drie naar vier. Leefbaar Purmerend 2001 en Ouderenpartij AOV Purmerend kregen drie zetels.

Hier zijn ze: de uitslagen op een rij

In 335 gemeenten is een nieuwe gemeenteraad gekozen. De uitslagen per gemeente vind je terug in onze uitslagentool: www.rtlnieuws.nl/verkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore