Nederland

Politie gaat meer drugstesten afnemen in het verkeer

21 maart 2018 18:26 Aangepast: 24 april 2018 02:21
Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af. Beeld © ANP

De politie gaat automobilisten vaker testen op drugsgebruik. De capaciteit om de testen uit te voeren wordt flink uitgebreid: de bedoeling is dat er maandelijks vijfhonderd tot zeshonderd monsters kunnen worden afgenomen.

De drugstest in het verkeer werd vorig jaar zomer ingevoerd. Via deze speekseltest kan de politie het gebruik van cannabis, morfine, heroïne of amfetamine snel vaststellen. Wie tegen de lamp loopt, moet mee naar het bureau voor een bloedtest. De politie laat het bloed controleren door het Nederland Forensisch Instituut (NFI).

Onacceptabel

Maar het NFI had te weinig capaciteit om alle monsters te onderzoeken. Daarom werden alleen de ernstige gevallen behandeld. Dat was een doorn in het oog van onder meer de VVD. Kamerlid Arno Rutte noemde de capaciteitsproblemen onacceptabel. "De politie kan op dit moment de test maar uitvoeren in de helft van de gevallen waarin ze er eentje zou willen doen. Dat is gewoon slecht", zei het Kamerlid eerder.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaf eerder al aan dat hij drugsgebruik in het verkeer hard wil aanpakken. In een brief aan de Tweede Kamer laat hij nu weten dat een laboratorium is gevonden dat de onderzoeken volgens de wettelijke eisen kan uitvoeren. Dat betekent dat vanaf 1 mei het NFI en het nieuwe laboratorium samen zo'n 600 tot 800 drugstesten per maand kunnen doen.

De voorraad bloedmonsters die zich had opgehoopt omdat er niet voldoende capaciteit beschikbaar was, is inmiddels weggewerkt, laat de minister weten in de brief.

Zo werkt de speekseltester bij drugs in verkeer

Bij de invoering van de drugstest lieten we in deze video zien hoe het werkt. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore