Nederland

Jehovah’s Getuigen Nederland overweegt onafhankelijk onderzoek seksueel misbruik

21 maart 2018 16:10 Aangepast: 23 april 2018 17:00
Kerk van de Jehovah's Getuigen in Amsterdam. Beeld © RTL Nieuws

Jehovah’s Getuigen Nederland overweegt een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen hun kerk. Dat blijkt uit een brief van minister Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

Maar voordat het instemt met een onderzoek, wil het fundamentalistische kerkgenootschap eerst nog verder praten met de minister. Een afvaardiging van het hoofdbestuur van Jehovah’s Getuigen uit Amerika zal daarvoor binnen enkele weken naar Nederland komen.

Documenten binnenskamers gehouden

RTL Nieuws onthulde vorige maand dat Jehovah’s Getuigen Nederland jarenlang verslagen van interne rechtszaken tegen daders van seksueel misbruik heeft achtergehouden. Het kerkgenootschap deelde die dossiers niet met de politie, ook al stonden er soms bekentenissen van daders in. Minister Dekker pleitte daarop voor een onafhankelijk onderzoek, zoals dat ook door de Rooms-Katholieke Kerk is ingesteld na onthullingen over seksueel misbruik binnen die kerk. 

De minister heeft onlangs een nieuw gesprek gehad met het bestuur van Jehovah’s Getuigen Nederland. Daaruit bleek dat het bestuur bereid is om in gesprek te gaan met organisaties zoals Slachtofferhulp over hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk. Ook gaat Jehovah’s Getuigen een protocol opstellen, waarin staat hoe om moet worden gegaan met beschuldigingen van misbruik.

Transparanter

Volgens minister Dekker zijn dat 'eerste stappen'. Maar hij benadrukt ook dat het 'daar niet bij mag blijven'. De minister blijft erbij dat Jehovah’s Getuigen Nederland een onderzoek moet instellen om na te gaan of er in het verleden sprake is geweest van misstanden. Ook moet het kerkgenootschap transparanter zijn. 

De stichting Reclaimed Voices, het meldpunt voor slachtoffers van misbruik binnen Jehovah’s Getuigen, is teleurgesteld over de opstelling van de minister. Voorzitter Raymond Hintjes, zelf ex- lid, heeft de indruk dat Dekker niet genoeg doorvraagt. "Hij zou er meer bovenop moeten zitten. Het gaat hier wel om seksueel kindermisbruik. Dan moet de overheid de leiding nemen, niet de kerk."

'Tijd rekken'

Volgens Hintjes doorziet Dekker niet hoe leden van het kerkgenootschap denken. "Jehovah’s Getuigen mag nu zelf de regie nemen, lijkt het wel. Ze nemen wekenlang de tijd om met een reactie te komen, en als ze er dan mee komen, willen ze een nieuw gesprek. Jehovah’s Getuigen is hier gewoon tijd aan het rekken. Ik geloof niet dat ze echt bereid zijn tot een onafhankelijk onderzoek."

Wanneer het nieuwe gesprek met het bestuur van Jehovah’s Getuigen zal zijn, is niet bekend. Maar volgens de minister zal dat 'op korte termijn' zijn. Reclaimed Voices wil sowieso voor die tijd ook nog een keer met de minister om tafel.

Steve werd misbruikt door Jehovah's en stapte uit de beweging:

Steve, die slachtoffer werd van misbruik bij de Jehovah's Getuigen, werd ten stelligste afgeraden naar de politie te stappen. "Want dat zou Jehova's getuigen in een kwaad daglicht stellen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore