Nederland

Nederland mag asielzoekers naar Afghanistan terugsturen

21 maart 2018 12:20 Aangepast: 23 april 2018 07:52
Afghaanse vluchtelingen lopen over de grens van Pakistan naar Afghanistan Beeld © EPA

Nederland hoeft inwoners van Afghanistan geen asiel te verlenen. Het land is veilig genoeg om naar terug te keren. Dat heeft de Raad van State bepaald. De hoogste bestuursrechter volgt daarmee een eerder vonnis van de rechtbank in Den Haag.

Een Afghaanse man wiens asielaanvraag door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid was afgewezen, was naar de rechtbank gestapt. Volgens hem is de veiligheidssituatie in zijn land, en in het bijzonder in de provincie Ghazni, zo slecht dat hij daar gevaar loopt en om die reden niet kan terugkeren.

De Raad van State erkent dat de veiligheidssituatie in Afghanistan 'zorgelijk' is, maar niet dusdanig dat een burger alleen al door zijn aanwezigheid direct gevaar loopt. De bestuursrechter baseert zich op rapporten en documenten van organisaties in binnen- en buitenland, waaronder de Verenigde Naties, Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland.

26 doden bij aanslag

Vandaag kwamen er zeker 26 mensen om bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Een terrorist blies zichzelf op bij een sjiitisch heiligdom in het westen van de stad.

In de stad waren feestelijkheden aan de gang vanwege het begin van het Perzische Nieuwjaar.

'Timo betaalde de hoogste prijs'

Als soldaat eerste klas werd Timo Smeehuijzen (20) uitgezonden naar de Afghaanse provincie Uruzgan. In juni 2007 kwam hij om het leven bij een zelfmoordaanslag. Elk jaar wordt dat herdacht. 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`