Ga naar de inhoud
Nederland

Nieuwe bestrijding borstkanker: één behandeling, thuis beter worden

Promovendus Gerson Struik. Beeld © Franciscus Gasthuis.

Vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium hoeven in de toekomst als het aan promovendus Gerson Struik en chirurg Taco Klem ligt niet meer tientallen keren voor bestraling naar het ziekenhuis. Door hun behandelmethode met radioactieve zaadjes wordt dat nog slechts één ziekenhuisbezoek.

Patiënten worden met deze nieuwe borstsparende methode van het Franciscus Gasthuis en Vlietland één uur in het ziekenhuis verwacht. Ze moeten dan wel eerst een borstsparende operatie hebben ondergaan, waarbij de tumor is verwijderd. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam.

'Veel minder het idee dat je ziek bent'

Bij terugkomst in het ziekenhuis krijgen de patiënten radioactieve zaadjes geïmplanteerd op de plek waar eerst hun tumor zat en de inwendige bestraling werkt dan thuis. De zaadjes kunnen als ze na drie maanden zijn uitgewerkt op hun plek blijven zitten. Als een vrouw nu borstkanker krijgt, moet ze als ze haar borst wil behouden, in de eerste weken geregeld terugkomen.

Het grote voordeel volgens Struik is dan ook de tijd die de behandeling duurt. "Je wordt als het ware thuis bestraald en hoeft niet naar het ziekenhuis. Patiënten kunnen daardoor ook veel sneller hun dagelijkse activiteiten gewoon oppakken. Je hebt dan veel minder het idee dat je ziek bent."

Thumbnail

De radioactieve zaadjes in de borst. (Beeld: Franciscus Gasthuis)

Methode wordt al gebruikt in Noord-Amerika

Niet iedereen komt in aanmerking voor de behandeling. Alleen vrouwen met borstkanker die nog maar in een vroeg stadium is, kunnen de behandeling ondergaan. "De tumor mag niet groter zijn dan 3 centimeter, vrouwen mogen niet jonger zijn dan 50 en er mogen geen uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren", zegt Struik.

In Canada en de VS is de methode al zeer succesvol. Voor deze groep patiënten is de kans dat de tumor terugkomt met deze behandeling na vijf jaar 1,2 procent. Dat is niet anders dan bij reguliere uitwendige bestraling. Uit eerder onderzoek bleek ook dat meer dan 90 procent van de patiënten zeer tevreden is over de behandeling.

 Reisjes naar ziekenhuis zijn erg belastend en emotioneel

In juli wordt gestart met deze behandeling voor patiënten die voldoen aan de criteria. Daarnaast wordt er ook onderzoek gedaan naar het verder verminderen van huidschade door een onderhuidse injectie. Naar verwachting is na drie jaar het eindresultaat van dit onderzoek bekend en is duidelijk of de onderhuidse injecties van toegevoegde waarde zijn. 

Thumbnail

Zo worden de zaadjes ingebracht. (Beeld: Franciscus Gasthuis)

Struik hoopt dat als alles gaat zoals verwacht, de methode binnen een aantal jaar wordt verspreid naar andere ziekenhuizen en dat veel meer vrouwen op deze manier behandeld kunnen worden. De promovendus: "Dat zou heel mooi zijn. Al die reisjes naar het ziekenhuis zijn voor de patiënten vaak erg belastend en emotioneel. Deze innovatieve behandeling maakt het bestralingstraject voor borstkanker veel patiëntvriendelijker."

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek naar voorstadium borstkanker: behandeling vaak niet nodig