Ga naar de inhoud
Nederland

Nabestaanden mortierongeluk Mali doen aangifte tegen Defensie

De omgekomen militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld. Beeld © RTV Noord

De nabestaanden van de twee militairen die in 2016 om het leven kwamen bij een ongeluk met een mortier in Mali, zijn van plan volgende week aangifte te gaan doen. Ze verwijten het ministerie van Defensie en een aantal Defensiemedewerkers dood door schuld, meldt de Volkskrant.

De ouders van Henry Hoving en Kevin Roggeveld waren tot voor kort in de veronderstelling dat een productiefout in een granaat het leven had gekost aan hun zoons. Dat veranderd toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in september concludeerde dat Defensie 'in den blinde' oude munitie had aangeschaft en bovendien niet gecontroleerd.

'Die koppen moeten rollen'

De nabestaanden willen dat de verantwoordelijken hun straf niet ontlopen: 'Dood door nalatigheid maakt het extra pijnlijk'.

Strafbaar

Ze hebben advocaat Michael Ruperti in de arm genomen. Die wil dat het Openbaar Ministerie onderzoekt wie 'in strijd heeft gehandeld met de Defensievoorschriften waarna mensenlevens in gevaar zijn gekomen'. "Dat is gewoon strafbaar. Als blijkt dat toenmalig minister Henk Kamp eveneens verwijtbaar heeft gehandeld, dan klagen we hem ook aan", zegt Ruperti.

ZIE OOK: Snoeihard rapport: Defensie stelt belang missie boven veiligheid militairen

Defensie laat aan de Volkskrant weten het vervelend te vinden dat de nabestaanden niet tevreden zijn over 'het traject na het ongeval'. "Dat de nabestaanden aangifte willen doen, is hun recht", laat een woordvoerder weten aan de Volkskrant.

Meer op rtlnieuws.nl:
Weduwe van per ongeluk doodgeschoten commando sprak met schutter

Bron: RTL Nieuws