Ga naar de inhoud
Nederland

Joop zit al 44 jaar in de gemeenteraad: 'Het kost veel tijd, maar je kiest er zelf voor'

"Je kunt een gemeente niet besturen vanachter je iPad. Je moet naar de mensen toe." Beeld © Joop Heesters

Uit onderzoek blijkt dat één op de zeven raadsleden niet de volle vier jaar uitzit. Met die cijfers hoef je bij Joop Heesters (79) niet aan te komen. Hij zit al 44 jaar in de gemeenteraad van Geertruidenberg. 'Niemand dwingt je om je verkiesbaar te stellen. Maar als je de keuze maakt, moet je ervoor gaan."

In de afgelopen vier jaar zijn ruim 1300 raadsleden vroegtijdig opgestapt. Dat meldt BNR op basis van een onderzoek dat de radiozender uitvoerde in samenwerking met Toponderzoek en kaartenmaker Esri. De meesten van hen stoppen ermee omdat het ze te veel tijd kost.

Minimaal 20 uur per week

Dat herkent Heesters wel. Hij richtte in 1974 zijn eigen partij op en zit sindsdien in de gemeenteraad van Geertruidenberg. "Alleen al met alle stukken lezen ben je iedere week zo'n 20 uur bezig. En als je het goed wilt doen en een beetje enthousiast bent, misschien wel 40 uur", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Na 44 jaar gaat ook hij stoppen. "Ik ben inmiddels bijna 80, dus het is geen schande om een stapje terug te doen." Maar hij snapt niet dat andere raadsleden de handdoek voortijdig in de ring gooien. "Ja, het kost veel tijd, maar je kiest er zelf voor. Dus dan moet het niet zo zijn dat als het tegenvalt, je er zomaar mee stopt."

Verpaupering

Heesters besloot de politiek in te gaan toen hij zag dat zijn 'stadje' in verval raakte. Er waren panden die dringend aan renovatie toe waren, maar de gemeente kwam niet in actie. "Ik kon het niet aanzien dat die historische gebouwen zo verpauperden, dus heb ik mezelf verkiesbaar gesteld zodat ik die renovatie op touw kon zetten. ​Ik kan wel langs de lijn gaan staan en zeggen dat iets niet goed is, maar ik kan ook meehelpen om dingen te verbeteren."

Ruim 40 jaar later is hij nog steeds trots op wat hij heeft bereikt. "Misschien is het chauvinistisch, maar ik vind de Markt in Geertruidenberg inmiddels een van de mooiste markten van Nederland."

'Deur altijd open'

Heesters staat erom bekend dat hij met de inwoners van zijn stad in gesprek gaat. "Je kunt een gemeente niet besturen vanachter je computer of iPad. Je moet echt naar de mensen toe."

Dat deed hij dan ook veelvuldig. "Ik ging iedere week langs bij verschillende verenigingen en mijn deur stond altijd open. Als mensen bij me aanklopten, bijvoorbeeld omdat ze lang moesten wachten op een vergunning, ging ik er voor ze achteraan."

'Mooi geweest'

Hoe hij dat met zijn gezin combineerde? "Mijn vrouw staat altijd achter me en is ook heel betrokken. En ik heb altijd gezegd: vrijdag, zaterdag en zondag zijn voor mijn kinderen. Natuurlijk werd ik dan nog wel eens gebeld of moest ik wel eens iets doen, maar zo kwam mijn gezin wel op de eerste plek."

Hoewel Heesters nog wel als lijstduwer op de lijst staat van zijn partij Keerpunt '74, is het volgens hem 'uitgesloten' dat hij opnieuw in de gemeenteraad komt. "Als ik toch genoeg voorkeursstemmen krijg, gaan die naar de nummer één. Ik blijf betrokken bij de partij en zal op de achtergrond advies blijven geven, maar na 44 jaar is het mooi geweest."

Mikal en Tim stellen zich verkiesbaar:

Met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar is de gemeenteraad een grijs bolwerk. Twintigers Mikal en Tim willen daar verandering in brengen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws