Ga naar de inhoud
Nederland

Gevaarlijk pedohandboek ongestoord verspreid via internet, politiek wil verbod

Eén van de hoofdstukken in het pedohandboek. Beeld © RTL Nieuws

Een handleiding van bijna duizend pagina's beschrijft in detail hoe je kinderen ongemerkt kunt misbruiken. Het 'pedohandboek' stimuleert pedofielen om seksuele handelingen te verrichten. De Tweede Kamer eist een verbod.

Al meer dan tien jaar is de handleiding op het dark web, het verborgen gedeelte van het internet, te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het handboek wordt actief gedeeld op fora voor pedoseksuelen en aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen.

Het boekwerk is gebruikt door verschillende Nederlandse pedoseksuelen, bevestigt de politie. Het is met afstand de meest uitgebreide en gevaarlijke handleiding die kindermisbruikers in handen kunnen hebben, maar het werk is volgens het Openbaar Ministerie niet strafbaar.

Het pedohandboek

Let op: de volgende teksten kunnen als schokkend worden ervaren.

Het boek beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren misbruikers hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren. "De meeste kinderen houden van seks, en wachten totdat jij ze verleidt", staat in de handleiding. 

Enkele quotes uit het pedohandboek (artikel gaat verder onder kader)

"Hier leer je hoe je kinderen op efficiënte wijze kunt verleiden en vervolgens seks kunt hebben met hen op de voor jou meest handige, veilige en belonende manier. [..] Ik hoop dat je op een dag in staat bent om de liefde te bedrijven met een kind en complete seks kan hebben met de lieveling van je dromen, voor de allereerste keer in je leven."

"De pedagogie van geheimhouding gaat over de educatie van het kind over hoe ze geheimen kunnen bewaren. Dit lukt ons door gebruik te maken van speciale pedagogische methoden gebaseerd op een combinatie van kinderpsychologie en ervaringen uit het echte leven van professionele pedofielen."

"Je moet veel leren over bewijsmateriaal en forensisch onderzoek, zodat je het voor de politie zo moeilijk mogelijk maakt om je te arresteren. Deze drie belangrijke tips zorgen ervoor dat alle DNA-sporen worden verwijderd na seksuele activiteiten met het kind. [..] Het klinkt misschien als gedoe maar er zijn veel pedofielen naar de gevangenis gestuurd omdat ze te lui waren om deze drie simpele taken uit te voeren. Als ze dat wel hadden gedaan, dan had de politie geen bewijs en hadden zij hun vrijheid."

Zo wordt een baby als een 'veilige' prooi gezien, en zijn kinderen tussen de twee en vier jaar juist 'gevaarlijk' omdat ze volgens het boek niet zo goed geheimen kunnen bewaren. Ook beschrijft de handleiding hoe je een kind en de omgeving zodanig schoonmaakt dat alle dna-sporen verdwijnen, en hoe je zelfgemaakte beelden van de daad veilig op je computer bewaart.

Het handboek beschrijft ook tot in detail hoe je seksuele handelingen met kinderen verricht. Zo staat er hoe je zonder lichaamsdelen te beschadigen een baby kunt penetreren of er orale seks mee kan hebben. "Ik hoop dat ik je de wijsheid en motivatie heb gegeven om een kind te vinden waarmee je voor de eerste keer in je leven geslachtsgemeenschap hebt", zo eindigt het boek.

Geschokt

Politieke partijen reageren geschokt op het handboek. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een verbod. "Als je alleen al de samenvatting leest die jullie hebben gemaakt, dan lopen de rillingen over je rug", zegt Madeleine van Toorenburg, Tweede Kamerlid van het CDA. "Dit is echt iets afschuwelijks en moet verboden worden."

GroenLinks wil kijken of er een manier is om het bezit van het handboek te straffen, bijvoorbeeld omdat het aanzet tot geweld tegen kinderen. "Het feit dat het OM niet tot straffen overgaat, vind ik heel onbevredigend", zegt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg​. Naast het CDA en GroenLinks willen ook PVV, de ChristenUnie en SP een verbod op het handboek. 

Miniatuurvoorbeeld
Het hele boek telt uitgeprint bijna 1000 pagina's (beeld: RTL Nieuws)

Van verlangens naar daden

Jan Hendriks, hoogleraar forensische psychiatrie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, keek op ons verzoek naar de documenten. Hij noemt het een slechte zaak dat dit document zomaar op internet te vinden is: "Het gevaar van het document is dat mensen die belangstelling hebben voor seks met jonge kinderen, daar gebruik van kunnen maken."

Volgens Hendriks, die voor zijn werk ook honderden pedofielen en pedoseksuelen behandelt, zouden pedofielen met het handboek het idee kunnen krijgen dat ze veiliger kinderen kunnen misbruiken: "Het bevat hele duidelijke adviezen hoe ze risico’s kunnen vermijden om opgepakt te worden. Het is heel erg gericht op de pedoseksueel die kinderen kwaad wil doen."

Niet strafbaar

In Nederland is het bezit of de verspreiding van dit boek niet strafbaar. "Evenmin als handleidingen om bommen te maken of de perfecte moord te plegen", aldus de woordvoerder van het OM. 

In het Verenigd Koninkrijk is drie jaar geleden het wetboek van strafrecht aangepast om dit soort handboeken strafbaar te maken. Daar zijn al verschillende kindermisbruikers veroordeeld voor het in bezit hebben van dit document.

Miniatuurvoorbeeld

Dit hoofdstuk beschrijft hoe je 'op jacht' kunt gaan naar kinderen (beeld: RTL Nieuws)

Verboden

Ook Hendriks vindt dat het handboek verboden moet worden omdat het pedofielen over de streep kan trekken om kinderen te misbruiken. Volgens de hoogleraar zouden 'alle mogelijkheden' moeten worden onderzocht om het bezit en de verspreiding daarvan illegaal te maken: "Het is natuurlijk zeer onwenselijk dat dit soort documenten te vinden is op internet."

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes voert zelf ook onderzoeken uit in de strijd tegen kindermisbruik. De organisatie ziet het handboek ook voorbijkomen in onderzoeken, maar staat met lege handen omdat het in Nederland niet verboden is. 

Onderzoeker Gideon van Aartsen van Terre des Hommes wil nieuwe wetgeving om het boekwerk strafbaar te maken. "Het moet verboden worden om het te delen, om het te downloaden en om het te gebruiken. Op dit moment kan dat juridisch nog niet. Dus de politiek zal hier naar moeten kijken."

Verantwoording

RTL Nieuws besteedt aandacht aan het handboek voor pedoseksuelen, omdat in ons onderzoek bleek dat experts de geraffineerde handleiding als zeer gevaarlijk beschouwen, en het ook gekoppeld wordt aan Nederlandse misbruikzaken. Mede daarom dringen belangenorganisaties ook aan op een betere (strafrechtelijke) aanpak. De redactie vindt dat het publiek moet weten hoe schokkend sommige praktijken op het dark web zijn.

Omdat we met onze publicatie mensen niet het verkeerde pad op willen brengen zijn we zeer terughoudend met citeren uit het handboek. Verder hebben we vorige week Google gealarmeerd over plaatsen waar het materiaal eenvoudig te vinden was. Google heeft dit vervolgens verwijderd.