Ga naar de inhoud
Nederland

Voedselverspilling moet in 2030 met de helft gedaald zijn

Beeld © ANP

Jaarlijks verspillen Nederlandse huishoudens, bedrijven en horeca naar schatting 2 miljoen ton voedsel. Dat is veel te veel, vindt het kabinet.

Daarom moet die verspilling over twaalf jaar tot de helft gedaald zijn, zegt minister Carola Schouten van Voedselkwaliteit. Ze trekt de komende jaren 7 miljoen euro uit om dat te bewerkstelligen.

41 kilo per Nederlander

De voedselverspilling begint al op het boerenerf, maar ook onderweg, op de veiling, in de supermarkt en in de keuken belandt veel voedsel bij het vuil. Een doorsnee consument gooit jaarlijks zo'n 41 kilo voedsel weg. 

Dat moet echt veranderen, vindt Schouten, omdat minder verspilling veel geld en CO2-uitstoot scheelt. En de verkwisting is 'des te erger als je bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan'.

Lees ook: 'Nederland krijgt beste plan van de wereld tegen voedselverspilling'

Wat wil Schouten gaan doen?

  • Er komt een voorlichtingscampagne. 
  • Op minder producten moet een houdbaarheidsdatum komen. Zo'n datum is, zeker op rijst en bronwater en andere etenswaren die jarenlang houdbaar zijn, volgens Schouten vaak niet nodig. 
  • Bovendien moet het makkelijker worden voor supermarkten en restaurants om wat ze overhouden aan voedselbanken te schenken.
  • Er komt ook geld voor innovatie en het bedenken van nieuwe oplossingen. Schouten wil daarbij samen optrekken met bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Dit moet je eten voor een goede nachtrust

Wat je in de uren voorafgaand aan je slaap naar binnen werkt, bepaalt in hoge mate hoe goed je slaapt. Hier een top-10 van voedsel voor de fijnste dromen.

Meer op rtlz.nl:
'Nederland krijgt beste plan van de wereld tegen voedselverspilling'