Nederland

Extreem tekort aan ambulancepersoneel: stedentrip moet nieuwe collega's lokken

20 maart 2018 09:05 Aangepast: 20 maart 2018 10:32
Archieffoto. Beeld © ANP

"Gratis stedentrip met actie!", zo luidt de campagneslogan van Ambulancezorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR). Ze komen ernstig ambulancepersoneel tekort. Een ritje in een ambulance en een gratis hotelovernachting moeten nu sollicitanten trekken.

Vier ambulances met verpleegkundigen worden ingezet om nieuwe ambulanceverpleegkundigen te werven. Belangstellenden mogen mee met een ambulancerit om te zien wat het werk inhoudt. Bevalt het goed, dan kan er meteen een contract worden getekend. "Je kunt traditioneel een advertentie plaatsen of het out of the box proberen", zegt Arie Wijten, directeur van AZRR, tegen de Telegraaf

Tekort

De ambulances in het Rijnmondgebied hebben een groot tekort aan personeel. Vorige zomer kwam AZRR 35 ambulanceverpleegkundigen tekort. "In totaal hebben we veertien mensen aangenomen, maar er zijn er net zoveel vertrokken", vertelt Wijten. 

Daarom haalt AZRR nu alles uit de kast om mensen te trekken. Vooral de regio wordt ingezet als lokkertje. Naast de stad Rotterdam, waar verpleegkundigen volgens Wijten 'met de zon op het gezicht bij festivals en evenementen werken', is er de haven, de Maasvlakte en het platteland.

Stad leren kennen

De sollicitatierit in de ambulance is vooral bedoeld om de regio te leren kennen. Daarnaast moet het ritje de sollicitatie een beetje spannend maken. Bevalt het goed en is de kandidaat geschikt? Dan kan er meteen getekend worden. "Het liefst heb ik kant-en-klare contracten in de ambulance liggen, zodat ze per direct kunnen beginnen", zegt Wijten.

Als iemand aangenomen wordt, dan krijgt de nieuwe medewerker bovendien een hotelovernachting in Rotterdam cadeau. Om de stad nog beter te leren kennen. Wijten benadrukt dat de hotelovernachting niet in een luxe vijfsterrenhotel is. "Dat wordt gewoon een net middenklasse hotel. Wij moeten ook op de centjes letten." 

Herken de echte ambulance

Het Witte Kruis en huisartsen rijden in soortgelijke auto's als ambulances en politieauto's. Voor welke auto's moeten we op de weg aan de kant en voor welke niet?

Meer op rtlnieuws.nl:

`