Nederland

Mariniers lopen massaal weg vanwege verhuizing naar Vlissingen

20 maart 2018 07:36 Aangepast: 22 april 2018 01:56
Archieffoto Beeld © ANP

Een groot deel van de mariniers die in de kazerne in Doorn zijn gelegerd, is het niet eens met de verhuizing van het korps naar Vlissingen in 2022.

Al 73 mariniers zijn om die reden vertrokken bij het korps, drie keer zoveel als in andere jaren. "Als dit zo doorgaat, is er straks geen korps meer om te verhuizen", zegt Bert van de Wakker, voorzitter van de medezeggenschapscommissie van het Korps Mariniers in de Volkskrant.

Gevechtscapaciteit aangetast

Volgens Van de Wakker wordt door de leegloop de 'Nederlandse gevechtscapaciteit ernstig aangetast'. Dat wordt overigens tegengesproken door een woordvoerder van de Koninklijke Marine.

De mariniers zijn bang dat hun partners in Vlissingen geen werk kunnen vinden en dat ze daar een koophuis nooit meer kunnen verkopen. Ook zouden er op de nieuwe plek te weinig schietbanen zijn en kan er wegens geluidsoverlast maar beperkt worden geoefend.

'Ruggengraat korps verdwijnt'

Volgens Van de Wakker vertrekken vooral onderofficieren, die moeilijk te vervangen zijn. "Je kunt je dus voorstellen dat de ruggengraat van ons korps langzaamaan verdwijnt."

De kazerne in Doorn zou te klein zijn, maar er is volgens anonieme mariniers nooit goed onderzocht of er uitbreiding mogelijk was.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore