Ga naar de inhoud
Nederland

Politie: aangifte dierenmishandeling Oostvaardersplassen zinloos

Actievoerders protesteerden eerder deze maand bij de Oostvaardersplassen. Beeld © ANP

Het heeft geen zin om aangifte te doen van dierenmishandeling of nalatigheid vanwege ondervoeding van dieren in het natuurgebied Oostvaardersplassen. De politie Lelystad legt uit dat ze in deze kwestie machteloos staat.

De runderen, paarden en edelherten in het gebied leven in het wild en zijn van niemand eigendom, schrijft de politie op Facebook. Ze worden niet 'gehouden', zoals huisdieren of dieren in de veeteelt. Aangiftes van dierenmishandeling die zijn ingediend tegen Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland worden allemaal geseponeerd.

'Tijd gaat ten koste van andere zaken'

Aangifte doen heeft 'geen effect', zegt de politie. "Het aannemen van telefoontjes, beantwoorden van vragen en/of opnemen van aangiftes kost tijd. Deze tijd gaat nu ten koste van andere (veiligheids-) zaken en daar heeft niemand baat bij.''

Zaterdag liepen de emoties bij demonstranten hoog op toen ze zagen dat een boswachter van Staatsbosbeheer een verzwakt edelhert doodschoot. Een van de demonstranten heeft dit gefilmd en op Facebook gezet. Tegen de betrokken boswachter wordt mogelijk aangifte gedaan, zegt de politie. Het Openbaar Ministerie zal dan beoordelen of het gaat om een strafbaar feit.

Activisten voeren dieren Oostvaardersplassen bij

Dierenliefhebbers zijn vastbesloten de 'grote grazers' in de Oostvaardersplassen te voederen. "Dit dier is uitgemergeld."

Meer op rtlnieuws.nl:
Dierenbescherming ontzet over lijden grazers Oostvaardersplassen