De hoge koninklijke onderscheiding die voormalig Duits minister van Financiën Wolfgang Schäuble vorige week kreeg, blijkt uit de koker te komen van niemand minder dan voormalig minister Jeroen Dijsselbloem zelf.
Het ministerie van Financiën houdt het erop dat de voordracht voor de onderscheiding 'vanuit het ministerie' is gekomen, zonder daar veel dieper op in te willen gaan. Maar Dijsselbloem zelf windt er geen doekjes om.
Enorme bijdrage geleverd
"Ja, ik heb het in gang gezet", vertelt de gewezen schatkistbewaarder aan RTL Z, 'maar ik heb hem niet meer kunnen uitreiken'. Het opspelden van de koninklijke onderscheiding, waardoor Schäuble Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau werd, werd vorige week gedaan door de nieuwe minister van Financiën Wopke Hoekstra.
"Het belangrijkste argument is de rol die hij heeft gespeeld in de eurocrisis", zegt Dijsselbloem. "Daarbij heeft hij vanuit zijn enorme ervaring een belangrijke bijdrage geleverd aan het bij elkaar houden van de eurolanden."
Rechtlijnig
Schäuble, die tegenwoordig voorzitter is van de Bondsdag, stond bekend als hard en rechtlijnig in zijn opstelling naar probleemlanden. Vooral in Griekenland is hij een zeer controversieel figuur, omdat hij zich met hand en tand heeft verzet tegen versoepeling van de voorwaarden waartegen de Grieken noodgeld mochten lenen.
Dat ze in sommige andere landen helemaal niet zo tevreden waren over Schäuble, was geen reden om hem niet voor te dragen voor een lintje: "Dat hoort bij de politiek", aldus Dijsselbloem.
Vertrouwen was sterk
Toen de huidige minister Hoekstra vorige week de versierselen opspeldde bij het Duitse politiek zwaargewicht, zei hij dat Schäuble een 'steunpilaar' is geweest voor Dijsselbloem. Daarover had de minister trouwens niet eerst even met Dijsselbloem gebeld.
"Nee, nee, nee. Dat hoeft ook helemaal niet", zegt Dijsselbloem. De bewering klopt overigens wel, erkent hij. "Het vertrouwen was heel sterk tussen ons. In zekere zin was Schäuble een belangrijk adviseur voor mij."
"Maar het lintje is echt voor zijn belangrijke rol in de eurocrisis", benadrukt de voormalig minister.
Duitsers stemden voor concurrent Dijsselbloem
Dat de relatie tussen Dijsselbloem en Schäuble altijd goed is gebleven, is trouwens niet geheel voor de hand liggend. Toen Dijsselbloem herbenoemd moest worden als voorzitter van de Eurogroep stemden de Duitsers voor de Spaanse kandidaat Luis de Guindos, minister van Economie.
Maar dat heeft Dijsselbloem Schäuble niet kwalijk genomen, vertelt hij. "Merkel had het aan de Spanjaarden beloofd, in ruil voor hun steun aan Juncker", zegt hij. Juncker was toen kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie en had de voorkeur van de Duitsers. Schäuble had volgens Dijsselbloem met dat politieke spel 'niet veel te maken'.
Echte waardering
Of het lintje de diplomatieke banden met Duitsland sterker maakt, is helemaal geen overweging geweest, zegt de voormalig minister. "Dat is helemaal niet nodig. Het is echte waardering aan het einde van een tijdperk."
Geen gelopen race
Nadat de minister zijn voordracht had verstuurd, was de decoratie van Schäuble trouwens nog geen gelopen race. Een buitenlandse 'decorandus' moet worden voorgedragen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, die de voordracht vervolgens weer voorzien van een advies doorstuurt naar de Kanselarij der Nederlandse Orden, vertelt Marieke van Os van de lintjesorganisatie.
Daar worden de voordrachten nogmaals beoordeeld. In ongeveer 10 procent van de gevallen wordt de onderscheiding toch niet toegekend, omdat de verdiensten van iemand bijvoorbeeld vooral in eigen belang waren. Ook moet een lintjesdrager in spe van onbesproken gedrag zijn.
Hoge onderescheiding
De onderscheiding die Schäuble heeft gekregen is wel redelijk uitzonderlijk. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen wordt bijna niemand Ridder Grootkruis. Dat is de hoogste van de zes onderscheidingen in de orde van Oranje-Nassau.