Nederland

Kabinet komt 'snel' met besluit over inlichtingenwet

05 april 2018 18:45 Aangepast: 02 mei 2018 03:45
Sybrand Buma (CDA) en Mark Rutte (VVD) bij aanvang van het overleg. Beeld © ANP

Het kabinet komt 'snel' met een besluit over een aanpassing van de inlichtingenwet. Dat was de boodschap van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie na afloop van een coalitieoverleg.

Een krappe meerderheid (49,4 tegen 46,5) stemde tijdens het raadgevend referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. De coalitiepartijen, die campagne voerden voor een 'ja', willen de nee-stem niet volledig negeren, meldden bronnen voorafgaand aan het gesprek. De partijen waren sinds 16.45 uur bijeen om het aanpassen van de wet te bespreken.

D66-leider Alexander Pechtold zei na afloop van het overleg dat het kabinet morgen aan zet is om een besluit te nemen over eventuele aanpassingen van de wet. 

Premier Mark Rutte zei na de officiële uitslag van het referendum zo snel mogelijk met een reactie te komen. Dat is nog niet gebeurd. De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet op 1 mei ingaan. 

Niet volledig negeren 

De coalitiepartijen zijn het erover eens dat de wet op onderdelen enigszins aangepast kan worden, zeiden bronnen voorafgaand aan het coalitieoverleg. Ze wilden de nee-stem niet volledig negeren. Het gaat wel om een kleine aanpassing, zeiden bronnen.

De partijen willen kijken of de gegevens die de veiligheidsdiensten verzamelt, straks korter bewaard kunnen worden. In de nieuwe wet staat die termijn op drie jaar, mogelijk wordt dat dus minder lang. Ook moet het delen van gegevens met buitenlandse diensten misschien strenger geregeld worden. Deze twee punten waren tegenstanders van de wet een doorn in het oog. 

De aanpassing van de wet doet pijn voor het kabinet, dat campagne voerde voor een ja-stem. Voor D66 is het extra pijnlijk, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Voor VVD, CDA en ChristenUnie is het niet prettig, voor D66 is het echt heel vervelend. Zij waren onder het vorige kabinet nog tegen de wet, in dit kabinet zijn ze voor en nu moeten ze straks een misschien wel kleine aanpassing gaan verdedigen."

Zo werkt de inlichtingenwet:​

In deze video laten we zien wat er in de inlichtingenwet staat. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore