Ga naar de inhoud
Nederland

'Maffiabazen hielden gestolen Van Goghs als onderpand'

Het doek 'Zeegezicht bij Scheveningen' Beeld © EPA

Na 14 jaar zijn twee Van Goghs teruggevonden die werden gestolen uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. Dat de twee gestolen schilderijen juist in de woning van een Italiaanse maffioso zijn aangetroffen, is volgens kunstdetective Arthur Brand eenvoudig te verklaren.

Het is niet de eerste keer dat er een kunstschat wordt aangetroffen in de woning van een maffiabaas. "Maffiosi kopen dit soort werken om te gebruiken als onderpand in het criminele milieu", zegt Brand. "Daarin vertegenwoordigt het zo'n 10 procent van de totale waarde. Ze kopen het op de zwarte markt of stelen het zelf. Of ze gebruiken het als ruilwaar voor als ze worden opgepakt." 

Hoe de schilderijen in Italië terecht zijn gekomen, is op dit moment nog niet duidelijk. De doeken Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85) werden bij toeval teruggevonden toen er beslag werd gelegd op spullen in een huis van een maffiabaas. Die is op dit moment trouwens nog op de vlucht en zou mogelijk in Dubai zijn. Hoe die aan de doeken is gekomen, is moeilijk te zeggen. De Camorra is een grote organisatie, maar het kan ook zijn dat deze schilderijen op de zwarte markt zijn gekocht door maffiabazen.

Kleine beschadigingen

De werken werden op 7 december 2002 gestolen en zijn in zeer acceptabele staat, al zijn ze in die veertien jaar natuurlijk niet bewaard onder optimale omstandigheden. Zo is de lijst eraf gehaald en zitten er kleine beschadigingen aan de buitenkanten. Er is echter niets dat niet hersteld kan worden.

Wanneer ze terugkomen, is nog niet bekend, zegt correspondent Eveline Rethmeier. Het Van Gogh Museum wil ze zo snel mogelijk terug en hoopt daarbij op medewerking van de Italiaanse justitie. Voorlopig blijven ze nog in Italië. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Mogelijk dat de persconferentie van vanmiddag daar meer duidelijkheid over biedt.

Verheugd

Directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum reageerde eerder vandaag in ieder geval verheugd op de vondst. "Na zoveel jaar durf je niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer. We zijn alle andere betrokkenen ongelooflijk veel dank verschuldigd. Ze zijn terecht! Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen."

De gezamenlijke waarde van de werken werd in 2010 geschat op 4 miljoen euro. Bij de diefstal eind 2002 klommen de daders 's nachts via het dak naar binnen bij het Van Gogh Museum. De politie trof 's ochtends touwen en ladders aan in het museum. Er werden twee Nederlanders opgepakt en veroordeeld voor diefstal. Zij hebben iedere betrokkenheid altijd ontkend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Twee gestolen schilderijen Vincent van Gogh na 14 jaar terug

Bron: RTL Nieuws