Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Toekomstmakers

Megavervuiler Tata Steel wil CO2-uitstoot flink gaan beperken

30 september 2016 16:21 Aangepast: 18 oktober 2016 16:58
Beeld © ANP

Nog een paar jaar en dan kan Tata Steel, verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland, wellicht veel milieuvriendelijker staal produceren. Als een test voor een nieuwe productiemethode slaagt, kan het bedrijf de CO2-uitstoot met minimaal 20 procent verminderen, zo'n 2,4 megaton per jaar.

De winst ligt hem in de voorbewerking van de ijzererts en kolen, de twee materialen waar staal voornamelijk uit bestaat. Normaal moeten die worden voorbewerkt tot een soort blokken om in de hoogovens te stapelen, vertelt Robert Moens, woordvoerder bij Tata Steel.

25 miljoen euro

"Maar dankzij een nieuwe technologie die we hier in IJmuiden hebben bedacht, hoeft dat niet meer. We kunnen het hele voorbewerkingsproces overslaan door de kolen en ijzererts in poedervorm in een nieuw reactorvat in te brengen."

De test die in januari begint duurt een half jaar en er wordt 25 miljoen euro in geïnvesteerd. Het wordt ondersteund door Europese fondsen en de Nederlandse overheid. Mocht de test slagen, dan betekent dat niet dat Tata Steel direct aan de slag gaat met de nieuwe productiemethode.

Vijf tot tien jaar

"De methode moet dan eerst nog op industriële schaal getest worden, met een grotere reactor. Als alles vanaf nu goed gaat, dan is de methode over vijf tot tien jaar commercieel levensvatbaar", zegt Moens.

En als Tata Steel de methode dan kan gebruiken, wordt er een hoop uitstoot bespaard. Het bedrijf produceert jaarlijks 7 miljoen ton staal, en voor iedere ton staal komt er 1,7 ton CO2 vrij. "Dus een reductie van 20 procent is dan een groot verschil."

2,4 megaton

Jaarlijks komt de reductie neer op minstens 2,4 megaton CO2. Ter vergelijking: in 2015 werd in heel Nederland 166,7 megaton CO2 uitgestoten.

Moens: "En we kunnen de CO2-uitstoot nog verder beperken op het moment dat we het kunnen afvangen. Dan zouden we een reductie van 80 procent kunnen behalen. We stoten nagenoeg zuivere CO2 uit, dus het afvangen zou een hele reële optie zijn, maar daar hebben we ook de politiek voor nodig."

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore