Ga naar de inhoud
Nederland

Ouders overleden Ximena sturen rouwkaart naar politici

Ximena. (Archieffoto) Beeld © Eigen foto

De ouders van Ximena, die stierf door het nemen van zelfmoordpoeder, hebben de rouwkaart van hun overleden dochter opgestuurd aan alle politieke partijen. Ze hopen dat de politiek in actie komt om het middel te verbieden. "Ximena is nu onze vlinder"

​De 19-jarige Ximena Knol maakte bijna een maand geleden een einde aan haar leven. Ze deed dat met een omstreden 'zelfmoordpoeder'.

'Snel en pijnloos'

Ximena kon makkelijk aan het middel komen. Ze zei dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. Middenin de nacht stuurde ze nog een bericht naar haar psycholoog waarin ze schreef dat ze een middel had ingenomen dat 'snel en pijnloos' is.

Ximena wist volgens haar ouders welk middel ze moest hebben door informatie die ze via de Coöperatie Laatste Wil had bemachtigd. 

De ouders van Ximena (19) zijn woedend

Ximena heeft niet voor de dood gekozen, maar om weg te komen bij de problematiek."

Onderzoek

De ouders van Ximena zijn daarom woest op Laatste Wil. Levenseinde-terroristen, noemde vader Randy de mensen​ achter de organisatie bij RTL Late Night. Ook willen ze dat de politiek ingrijpt, zodat het middel niet meer verkocht mag worden.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek begonnen naar de dood van Ximena en het middel dat ze gebruikte. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daar blij mee. De VVD en PvdA vinden de kans op misbruik van het 'zelfmoordpoeder', waar de stichting sinds september reclame voor maakt, groot.

Rouwkaart

De ouders van Ximena willen dat de politiek in actie komt, en stuurden daarom de rouwkaart van hun dochter naar verschillende partijen. Fractievoorzitter van de SGP, Kees van der Staaij, noemt het een 'aangrijpend' gebaar. Ook hij ontving de rouwkaart en deelde deze via Twitter.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Meer op rtlnieuws.nl: