Ga naar de inhoud
Nederland

'Iedereen krijgt met nieuw systeem zelf de regie over zijn medische gegevens'

Beeld © ANP

Het elektronisch patiëntendossier stierf in 2011 een vroege dood, maar er komt mogelijk een nieuw systeem waarbij gegevens van patiënten worden gebundeld.

De Patiëntenfederatie is bezig met een proef waarbij alle gegevens die van iemand bekend zijn bij onder meer huisarts, apotheek en ziekenhuis, samengevoegd worden. "We maken afspraken over een standaard waarbij die gegevens gebundeld kunnen worden als de patiënt en zorgverlener het allebei willen'', zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg in de Volkskrant.

Via apps gebundeld

Iedereen, ook laaggeletterden, moet volgens hem met deze persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) overweg kunnen. "Er wordt nu een praktijkproef gedaan, die in de zomer afgerond moet zijn." De informatie wordt via apps gebundeld.

Het ministerie van Bruins geeft 3 miljoen subsidie aan het project, dat veel weg heeft van het elektronisch patiëntendossier (epd). In april 2011 haalde de Eerste Kamer een streep door het epd omdat de privacy onvoldoende kon worden gegarandeerd. 

Volgens Bruins zal de beveiliging van de pgo aan de hoogste eisen voldoen. En ditmaal ligt de regie bij de patiënt, zegt Bruins. Die krijgt feitelijk de medische gegevens in eigen beheer.

Zo moet de nieuwe privacywet onze gegevens beter gaan beschermen:

Binnenkort geldt er in de hele Europese Unie nieuwe privacywetgeving. Bedrijven moeten dan expliciet toestemming vragen om jouw gegevens te gebruiken.