Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Schiphol geeft voorrang aan passagiers zonder rolkoffer

26 juni 2017 02:23 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Zomerdrukte op Schiphol (archieffoto). Beeld © Archieffoto ANP

Schiphol gaat reizigers die wél hun bagage inchecken en dus geen propvolle trolley mee de cabine in sjouwen, belonen met kortere wachttijden. Wie zonder handbagage reist, mag aansluiten in de 'no-trolley-wachtrij', waar het hopelijk een stuk sneller opschiet.

Het is een van de maatregelen waarmee het vliegveld de topdrukte van de zomer te lijf wil gaan. In de drukke zomermaanden worden opnieuw lange wachtrijen verwacht op Schiphol.  

Propvolle rolkoffers

De belangrijkste oorzaak is de enorme drukte op piekdagen, maar de wachtrij wordt een stuk verlengd, omdat die vol staat met mensen die kosten willen uitsparen en geen ruimbagage inchecken. Het resultaat zijn propvolle rolkoffers, geregeld ook nog gevuld met 'verdachte' voorwerpen, zoals een toilettas of laptop, die stuk voor stuk veel tijd kosten bij de veiligheidscontroles. 

Afgelopen jaar werd het inchecken van ruimbagage weer een stuk duurder. Sommige luchtvaartmaatschappijen verhoogden de tarieven met tientallen procenten

'Ervaren passagiers lopen zo door'

Volgens de Telegraaf gaat de proef volgende week al van start. De Delftse hoogleraar Peter Vink legt in de krant de voordelen van die aparte wachtrij uit: "Ervaren reizigers met weinig spullen weten precies wat er moet gebeuren. Zij slepen geen verboden voorwerpen en vloeistoffen mee, zetten hun laptop zelf op de band en hebben hun zakken al leeggemaakt, voordat de controle plaatsvindt. Dan lopen ze zo door, tenzij langzame medepassagiers met veel bagage bij de security zorgen voor een opstapeling van wachtenden met een sneeuwbaleffect."

Afgelopen meivakantie zorgde de topdrukte op Schiphol voor enorme problemen. Door de lange wachtrijen misten passagiers hun vlucht. Andere vluchten werden opzettelijk vertraagd, zodat mensen hun vlucht nog wel konden halen. Na afloop van de vakantie kondigde de luchthaven al extra maatregelen aan voor deze zomer

'Lopen naar Amerika gaat sneller'

Meer op rtlnieuws.nl:
Zo omzeil je lange rijen op Schiphol: zoek Japanners en vlieg 's middags

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore