Nederland

Ouders door het lint om schooladvies kind: leraren bedreigd en uitgescholden

19 maart 2018 02:34 Aangepast: 19 maart 2018 10:54
Beeld © Thinkstock

Driekwart van de basisschoolleraren heeft de afgelopen twee jaar te maken gekregen met intimidatie door ouders die een hoger schooladvies willen voor hun kind. Dat blijkt uit een enquête onder 2000 leraren van vakbond CNV Onderwijs en EenVandaag.

Sinds 2015 wordt het schooladvies voor een kind niet langer bepaald door een eindtoets (zoals de welbekende Cito-toets), maar door de leraar. En dat zorgt weleens voor een conflict. Wat heet.

Intimidatie

Leraren worden bedreigd of uitgescholden en er zijn zelfs ouders die naar de rechter dreigen te stappen. Een op de vijf leraren (21 procent) heeft wel eens een advies aangepast als gevolg van intimidatie.

Vooral een vmbo-advies zorgt voor hevig teleurgestelde reacties. "Dan zijn de rapen gaar", zegt een anonieme leraar in de Volkskrant. "Wat ik allemaal niet heb meegemaakt. Onder druk zetten, willen omkopen, ruzie zoeken."

Volstrekt onacceptabel

CNV Onderwijs spreekt van een 'volstrekt onacceptabele situatie'. Leraren worden soms zo erg onder druk gezet dat ze overwegen het onderwijs te verlaten. "We hebben juist nu elke docent keihard nodig", zegt voorzitter Loek Schueler.

De PO-Raad, de sectororganisatie voor primair onderwijs, denkt dat sommige conflicten voorkomen kunnen worden. Ouders moeten vanaf het eerste schooljaar op de hoogte worden gehouden over de vorderingen van hun kind. "Het schooladvies dat een kind in groep 8 krijgt, mag dan geen verrassing meer zijn", zegt de raad. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Schooladvies? Ouders weten het beter

`