Ga naar de inhoud
Nederland

Allochtonen vaker onterecht gecontroleerd door agenten

Archieffoto Beeld © ANP

Allochtonen worden vaak ten onrechte staande gehouden door de politie. Veertig procent van de controles die agenten doen omdat ze criminaliteit vermoeden, valt niet te rechtvaardigen. Uit onderzoek van Twynstra Gudde blijkt ook dat agenten aan etnisch profileren doen.

Etnische minderheden zijn bij de onderzochte controles van agenten oververtegenwoordigd ten opzichte van hun aandeel in de bevolking, zo constateren de onderzoekers. Ruim de helft van de mensen die staande werd gehouden was allochtoon. Voor deze oververtegenwoordiging bestaat niet altijd een objectieve rechtvaardiging.

Riskant

De agenten beroepen zich op ervaring en intuïtie voor het staande houden van bepaalde personen.

Dat juist allochtonen vaker worden gecontroleerd is riskant, zegt onderzoeker Wouter Landman tegen de NOS. "Zij voelen zich gediscrimineerd, wat zorgt voor toenemende verwijdering tussen etnische minderheden en de politie".

Rapper Typhoon

Etnisch profileren door agenten is al langer een maatschappelijk thema. Zo werd rapper Typhoon aangehouden vanwege zijn huidskleur. Hij klaagde daarover op Facebook. De agenten en de gemeente Zwolle boden daarvoor hun excuses aan.

Ook Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer zegt dat hij wordt aangehoudne vanwege zijn huisdkleur. Hij plaatste een filmpje op social media over alle politiecontroles die hij moet ondergaan omdat hij in een dure auto rijdt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Politie: Geen sprake van etnisch profileren bij controle Vermeer