Nederland

Politie: etnisch profileren is ontoelaatbaar en ondermijnt vertrouwen

03 oktober 2016 10:08 Aangepast: 02 november 2016 11:27
Beeld © ANP

Iemand vanwege zijn of haar uiterlijk langs de kant zetten, 'deugt niet, is onprofessioneel en ondermijnt het vertrouwen van burgers in de politie'. Dat laat de politie weten na onderzoek dat aantoont dat de politie wel etnisch profileert.

Vandaag werd duidelijk dat agenten vaak ten onrechte allochtonen staande houden. In bijna 40 procent van de gevallen zijn de controles niet 'objectief en redelijk' te rechtvaardigen. Intuïtie en stereotypering van agenten zou een grote rol spelen bij aanhoudingen.

Combinatie

De politie laat in een reactie weten dat profileren 'moet gebeuren op basis van een combinatie van factoren', zoals 'tijd, locatie, voertuig en daderprofiel. In die context kunnen iemands uiterlijke kenmerken uiteraard relevant zijn. Dat is geen etnisch profileren.'

Maar iemand alleen aanhouden op basis van uiterlijk is ontoelaatbaar, zegt de politie. De politie waarschuwt in de reactie wel dat het antwoord op deze problemen niet ligt in het inperken van de professionele ruimte van 'de dienders', maar 'in het vergroten van hun vakmanschap'.

Ook politiebaas Erik Akerboom reageert op Twitter:

Meer op rtlnieuws.nl:
Allochtonen vaker onterecht gecontroleerd door agenten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore