Ga naar de inhoud
Nederland

Rijbewijs straks ook als app beschikbaar

Beeld © ANP

Rond 2020 zal het rijbewijs ook als app beschikbaar zijn, als volwaardig alternatief voor het plastic pasje. De komende jaren wordt gewerkt om zo’n app veilig genoeg te maken om als rijbewijs en identificatiemiddel te dienen.

De  Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) zegt dat de technologie nu nog niet veilig en volledig genoeg is om zo’n app mogelijk te maken. Om een app als rijbewijs in te zetten, moet die onder meer door alle overheidsdiensten uitgelezen kunnen worden – ook weer via een app.

Internationaal erkend

Ook moet een digitaal rijbewijs internationaal erkend worden. Daarvoor overlegt het RDW in internationaal verband. De wetgeving moet zowel in Nederland als in andere landen eerst worden aangepast op een digitaal rijbewijs. Pas als er afspraken zijn over internationale inzetbaarheid, gaat de RDW pas met een app aan de slag.

Het digitale rijbewijs moet vooral goed tegen vervalsing worden beveiligd, zegt de RDW. Wanneer de app er eenmaal is, ziet de dienst voordelen. De app volstaat dan als rijbewijs, waardoor een plastic pasje niet eens aangeschaft hoeft te worden. 

Uitschakelen bij diefstal

Bij diefstal of verlies van de telefoon kan het digitale rijbewijs bovendien snel ongeldig worden gemaakt. Dat is bij de huidige rijbewijzen niet mogelijk, waardoor die bij verlies volgens de RDW mogelijk op de zwarte markt belanden.

Het is nog niet duidelijk of de app iets moet kosten. Prijzen van het rijbewijs verschillen nu per gemeente, maar zijn gebaseerd op de kostprijs voor het produceren van het kaartje.

Meer op rtlnieuws.nl:
Opmerkelijk: CBR betrapt bij theorie-examen twee valsspelers op één dag