Nederland

Bijlmerbajes in de ramsj: vraagprijs 60 miljoen euro

04 oktober 2016 11:25 Aangepast: 04 oktober 2016 11:32
De torens van de Bijlmerbajes. Beeld © Rijksvastgoedbedrijf

Tientallen beruchte criminelen sleten er heel wat jaartjes van hun leven, maar dat is voorgoed verleden tijd. De Bijlmerbajes is dicht en het terrein wordt verkocht. Het Rijk wil er tenminste 60 miljoen euro voor hebben.

In ruil daarvoor krijgt de nieuwe bezitter een lap grond van 7,5 hectare in de buurt van station Amsterdam Amstel in het stadsdeel Oost. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verkoop leidt, is dat groot genoeg voor 135.000 vierkante meter vloeroppervlakte. Daarvan moet ten minste 70 procent gebruikt worden voor woningen, omgerekend zo'n 1000 woningen. 

Koper volgend jaar bekend

Geïnteresseerden kunnen tot 8 december van dit jaar hun plannen bij de gemeente Amsterdam indienen, die door een commissie op geschiktheid worden beoordeeld. Daaruit worden maximaal 7 plannen gekozen. De plannenmakers krijgen tot 1 juni de tijd om een definitief plan te maken en een bod te doen. Om hun plannen verder uit te werken krijgen zij een bedrag van 50.000 euro. In september 2017 wordt de koper bekend gemaakt. 

De Bijlmerbajes is niet de enige gevangenis die het Rijk verkoopt. Vanwege bezuinigingen verkoopt de overheid de komende jaren onder meer de koepelgevangenissen in Haarlem, Arnhem en Breda. In Utrecht gaat de gevangenis Wolvenplein in de verkoop. 

Z Today nam samen met een oud-cipier een kijkje in de bajes, vlak voor 'ie sloot:

Lees ook: ​Buitenkansje: wie wil er een gevangenis kopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore