Ga naar de inhoud
Nederland

Dierenartsen willen verplichte verzekering voor hond en kat

Beeld © ANP

Een hond of kat in huis kan erg gezellig zijn, maar het bezit ervan kan ook behoorlijk in de papieren lopen. Vooral als het beestje wat mankeert. De beroepsvereniging van dierenartsen pleit daarom voor een verplichte basisverzekering.

"Als het een lastige breuk is of een gescheurde kruisband, dan kun je zo tussen de duizend en tweeduizend euro kwijt zijn voordat dat goed hersteld is", zegt dierenarts Marc Maas uit Waalwijk. "En veel vervelender nog zijn de chronische ziekten, bijvoorbeeld als een hond suikerziekte krijgt, of een allergie. Dat zijn natuurlijk dingen die altijd geld blijven kosten."

Oplossing

Negentig procent van de honden en katten in Nederland is niet verzekerd. Veel mensen kunnen een operatie niet betalen en besluiten soms zelfs om het dier te laten inslapen. Een basisverzekering zou de oplossing kunnen zijn, zegt Erik Gostelie van de beroepsvereniging van dierenartsen.

De basisverzekering moet huisdiereigenaren behoeden voor onverwachte kosten uit zaken als 'aanrijdingen, longontstekingen en andere dingen die mensen overvallen', aldus Gostelie. "Zeg maar de dingen waar je eigenlijk niets aan kunt doen."

Meer op rtlnieuws.nl: