Nederland

Bedrijven stoppen met verkoop 'zelfmoordpoeder' aan particulieren

16 maart 2018 17:25 Aangepast: 16 maart 2018 23:43
Ximena Knol pleegde zelfmoord met het 'zelfmoordpoeder'. Beeld © RTL

De Nederlandse bedrijven die het 'zelfmoordpoeder' verkopen waaraan Ximena Knol (19) op 22 februari overleed, leveren het middel niet meer aan particulieren. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Bedrijven die het poeder gebruiken voor andere doeleinden kunnen het nog altijd wel bestellen. Toch is het voor particulieren nog altijd niet al te moeilijk om eraan te komen. 

Ouders Ximena: 'Dit was niet nodig' 

De ouders van Ximena zijn woedend op de Coöperatie Laatste Wil, die het zelfmoordpoeder promoten.

Ximena kon gemakkelijk aan het poeder komen. Ze vertelde tegen de leverancier dat ze het nodig had voor een schoolopdracht. Toen ze het middel middenin de nacht had ingenomen, stuurde ze nog een bericht naar haar psycholoog waarin ze schreef dat ze een middel had ingenomen dat 'snel en pijnloos' is. Ximena wist volgens haar ouders welk middel ze moest hebben door informatie die ze via de Coöperatie Laatste Wil had bemachtigd. 

Laatste Wil omschrijft het middel

De ouders van Ximena zijn woest op Laatste Wil. Levenseinde-terroristen, noemde vader Randy de mensen​ achter de organisatie bij RTL Late Night. Volgens Randy maakt Laatste Wil het wanhopige mensen te makkelijk om zelfmoord te plegen, ook al moeten leden minstens een halfjaar lid zijn voordat ze de naam van het middel krijgen.

Laatste Wil omschrijft het poeder namelijk wel gedetailleerd. "Ze noemen de naam van het middel niet, maar als ik hier praat over iets dat geel en krom is dat je moet schillen voor je het kan eten, zal iedereen begrijpen dat ik het niet over een appel heb."

Onderzoek

De moeder van Ximena typeerde haar dochter in RTL Late Night als een 'heel lief en sociaal' meisje. Ze had een persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld door seksueel misbruik. "Ze was daarvoor in behandeling en kreeg de nodige hulp. Als ouders wisten we niet dat ze een einde aan haar leven wilde maken."

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek begonnen naar de dood van Ximena en het middel dat ze gebruikte. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daar blij mee.  

De minister begrijpt dat mensen met de vraag zitten of het middel verboden kan worden, maar hij weet niet zeker of dat kan. "Dat moet blijken uit onderzoek. Er zijn veel middelen die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, maar functioneel van toepassing kunnen zijn, bijvoorbeeld in de bouw", zegt De Jonge. "Hoe het met dit middel precies zit kan ik niet zeggen."

Reactie Laatste Wil

Laatste Wil zegt dat de naam van het middel niet van hen afkomstig is. Geen van hun 22.000 leden heeft informatie over het poeder ontvangen, zegt een woordvoerster. "We hebben nooit informatie gegeven over de naam. Niet omdat we die per se geheim willen houden, maar omdat we ons verantwoordelijk zouden voelen voor de schadelijke hoeveelheid restgif die in de samenleving terecht zou komen." 

Laatste Wil noemt het 'ontzettend triest voor haar ouders en Ximena dat zo'n jong leven eindigt'. "Maar Ximena was een 19-jarige volwassen vrouw en heeft gekozen voor een humaan middel."

Meer op rtlnieuws.nl:
VVD na dood van Ximena (19): Kans op misbruik zelfdodingspoeder groot

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore