Nederland

Nog een man opgepakt in liquidatiezaak Martin Kok

17 april 2018 08:55 Aangepast: 17 april 2018 10:37
Beeld © ANP

De politie heeft een tweede man aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok.

Het gaat om een 25-jarige man uit Utrecht die vanochtend is aangehouden in Den Bosch. Eind vorige maand werd al een 24-jarige Utrechter aangehouden in de gevangenis in Alpen aan den Rijn, waar hij voor iets anders vastzat.

Doodgeschoten eind 2016

De 49-jarige Kok werd op 8 december 2016 geliquideerd bij het verlaten van een seksclub in Laren. Hij was, zo bleek al eerder, aan het begin van die avond ook al aan de dood ontsnapt.

Op camerabeelden was te zien dat voor een hotel in Amsterdam een man met een wapen op hem af kwam rennen, maar dat het wapen niet afging. Het leek te weigeren, of de man bedacht zich, dat is niet duidelijk.

Voormalig beroepscrimineel Martin Kok pleegde ooit twee moorden en runde tot 2014 een escortbureau. In 2015 begon zijn eigen crimesite Vlinderscrime. Eerder in 2016 publiceerde hij passages uit een verhoor van crimineel Willem Holleeder, die hij er op last van de rechter weer af moest halen.  

'Hij had veel vijanden'

Na de dood van Kok spraken we met misdaadverslaggever Jens Olde Kalter. Kok kwam door zijn werk bij Vlinderscrime in de problemen vertelde Olde Kalter toen. "Hij deed op onorthodoxe wijze verslag."

Volgens Olde Kalter deed Kok zijn werk 'vrij goed, omdat hij als ex-crimineel hele nieuwe bronnen wist aan te boren waar andere journalisten niet altijd even goed bij konden'. "Maar hij was daar ook niet altijd even voorzichtig mee. Hij ging weleens lichtvaardig te werk. Hij schroomt ook niet om kritisch over criminelen te schrijven ook te beledigen."

'Martin, hou daar mee op'

Niet handig, zei Olde Kalter. "Ik heb weleens tegen hem gezegd: 'Martin, hou daar nou mee op, hou het nou zakelijk. Het is al zwaar genoeg.' Maar hij vond het leuk om te doen. Hij zei dan: 'Wat maakt dat nou uit? Dat is toch lachen?' Dat zou hem wel eens fataal kunnen zijn geworden."

Kok had volgens Olde kalter meerdere vijanden gemaakt. "Als misdaadjournalist kun je niet iedereen te vriend houden, dat brengt de aard van het werk met zich mee. Maar hij maakte het ook vaak persoonlijk daarbij."

Meer op rtlnieuws.nl: